EUR: 380,98 Ft
USD: 350,39 Ft
CHF: 382,48 Ft
GBP: 432,87 Ft
RON: 76,97 Ft
RSD: 3,25 Ft

Mai névnap:

Ki tudod fizetni? Több ezer forinttal nőnek a nyugdíj- és egészségpénztárak havi tagdíjai

Gazdasági hírek
10perc.hu
2 hónapja
Kiemelt kép: Pixabay

A díjak emelésének egyik célja a működési bevételek növelése lehet, hiszen a pénztárak fő bevételi forrása a frissen befizetett tagdíj.

Egymás után kapják az üzeneteket a nyugdíjpénztárak és egészségpénztárak tagjai, hogy emelkedett a minimálisan fizetendő egységes tagdíjuk összegeközölte a Bank360. Elemzésük szerint örülhetnek, akik az inflációval megússzák a tagdíjemelést, mert vannak annál jóval nagyobbak is.

Az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztárnál és az OTP Egészség és Önsegélyező Pénztárnál például háromezer forinttal emelkedett a tagdíj összege, és más intézmények is emeltek az év elején vagy a közelmúltban. A díjak emelésének egyik célja a működési bevételek növelése lehet, hiszen a pénztárak fő bevételi forrása a frissen befizetett tagdíj, ebből vonhatnak el meghatározott összeget a működésükre.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak másik forrása, hogy a rendszeresen nem fizető tagok számlájáról a pozitív hozam terhére elvonhatják a minimális tagdíj után járó működési költséget, de 2022-ben a legtöbb pénztártagnál nem volt pozitív hozam. A nyugdíjpénztárak tavaly az első kilenc hónapban 4,676 milliárd forint működési bevételt értek el, és 950 millió forintos mínuszban állt az önkéntes nyugdíjpénztári szektor.