392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Imádod az olasz kaját? Készülj a legrosszabbra, eltűnhetnek a boltok polcairól

10perc.hu
2022. 09. 16.
Imádod az olasz kaját? Készülj a legrosszabbra, eltűnhetnek a boltok polcairól

Az olasz gazdaságok 13 százaléka kritikus, bezárásközeli állapotban van, minden harmadik pedig veszteségesen üzemel.

Nagy bajban vannak az olasz gazdaságok, többüknek okoz most gondot a termés feldolgozása a termelési költségek elszállása miatt. Éppen ezért fennáll annak a veszélye a Magyar Nemzet szerint, hogy eltűnhetnek a boltokból az olasz ételkülönlegességek.

Az egész Európát sújtó energiaválság súlyos terhet ró az ágazatra, az elszálló költségek miatt a legnagyobb olasz gazdaszervezet, a Coldiretti adatai alapján az olasz gazdaságok 13 százaléka kritikus, bezárásközeli állapotban van, minden harmadik pedig veszteségesen üzemel.

A műtrágya ára 170 százalékkal, a takarmány átlagosan 90 százalékkal, a dízel 129 százalékkal, az öntözéssel kapcsolatos költségek pedig mintegy 300 százalékkal emelkedtek az elmúlt hónapokban. A feldolgozóiparnak is komoly érvágást jelent az áremelkedés.



Az üvegek ugyanis a tavalyihoz képest 30, a konzervdobozok 60, a műanyag csomagolóanyagok pedig 70 százalékkal drágultak, de nőttek a tetrapack csomagolással, a címkékkel és a kartonpapírokkal kapcsolatos kiadások is.

A FruitVeb honlapján megjelent cikk tanulsága szerint a tipikus olasz élelmiszerek gyártása, feldolgozása erre az időszakra koncentrálódik, a gazdálkodók helyzete pedig bizonytalanná teszi a termékek piacra kerülését.

Könnyen megeshet, hogy a különböző zöldségkészítményekből, szószokból, gyümölcslevekből, étolajakból, paradicsompüréből és borból is kevesebb készülhet idén a déli országban, a termékek ára pedig meredek emelkedésnek indulhat.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek