Nagy bajban vannak az olasz gazdaságok, többüknek okoz most gondot a termés feldolgozása a termelési költségek elszállása miatt. Éppen ezért fennáll annak a veszélye a Magyar Nemzet szerint, hogy eltűnhetnek a boltokból az olasz ételkülönlegességek.
Az egész Európát sújtó energiaválság súlyos terhet ró az ágazatra, az elszálló költségek miatt a legnagyobb olasz gazdaszervezet, a Coldiretti adatai alapján az olasz gazdaságok 13 százaléka kritikus, bezárásközeli állapotban van, minden harmadik pedig veszteségesen üzemel.
A műtrágya ára 170 százalékkal, a takarmány átlagosan 90 százalékkal, a dízel 129 százalékkal, az öntözéssel kapcsolatos költségek pedig mintegy 300 százalékkal emelkedtek az elmúlt hónapokban. A feldolgozóiparnak is komoly érvágást jelent az áremelkedés.
Az üvegek ugyanis a tavalyihoz képest 30, a konzervdobozok 60, a műanyag csomagolóanyagok pedig 70 százalékkal drágultak, de nőttek a tetrapack csomagolással, a címkékkel és a kartonpapírokkal kapcsolatos kiadások is.
A FruitVeb honlapján megjelent cikk tanulsága szerint a tipikus olasz élelmiszerek gyártása, feldolgozása erre az időszakra koncentrálódik, a gazdálkodók helyzete pedig bizonytalanná teszi a termékek piacra kerülését.
Könnyen megeshet, hogy a különböző zöldségkészítményekből, szószokból, gyümölcslevekből, étolajakból, paradicsompüréből és borból is kevesebb készülhet idén a déli országban, a termékek ára pedig meredek emelkedésnek indulhat.