EUR: 380,99 Ft
USD: 349,85 Ft
CHF: 381,85 Ft
GBP: 432,66 Ft
RON: 76,95 Ft
RSD: 3,25 Ft

Mai névnap:

Így változtass az étrendeden, ha nem akarsz beteg lenni

Egészség
10perc.hu
1 éve
Kiemelt kép: freepik.com

A leggyakrabban az étvágytalanság, a fáradékonyság az álmosság és a hányinger utalhat valamilyen vitaminhiányra.

A vitaminok nélkülözhetetlenek a szervezetünk számára, a téli időszakban pedig kiemelten fontosak. A téli hideg időszakban a leggyakoribbak a náthás és az influenzás megbetegedések, a koronavírus-járványról nem is beszélve. A szervezetünknek ilyenkor nagyobb mennyiségben van szüksége vitaminokra és ásványi anyagokra.

Herceg Olga dietetikus a 10perc.hu-nak elmondta, a téli időjárás nemcsak a szervezetünket, hanem a külsőnket is megviselheti. Ilyenkor kevesebb gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk, jóval kevesebb jut a napból, ami miatt D-vitamin-hiány is kialakulhat.

A vitaminhiány tünetei attól függnek, hogy pontosan milyen vitamincsoport hiányzik a szervezetükben. A leggyakrabban az étvágytalanság, a fáradékonyság az álmosság és a hányinger utalhat valamilyen vitaminhiányra a szakember szerint.


Étrendünknek tartalmaznia kell elegendő zöldséget, gyümölcsöt, tojást halat és húst     Fotó: freepik.com


A dietetikus kijelentette, a legoptimálisabb megoldás az étkezés javítása. Fontos, hogy a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat első sorban az étellel kapjuk meg, mivel az ételből sajátítja el szervezetünk a legkönnyebben a vitaminokat.

„Első tipp, hogy étrendünknek tartalmaznia kell elegendő zöldséget, gyümölcsöt, tojást halat és húst. Második tipp, hogy a tejtermékből preferáljuk a zsírosabb termékeket, mint például a kemény sajt. Harmadik tipp, hogy a vitaminhiányt mindig szakorvos kezelje, ezért feltétlenül konzultáljunk az orvosunkkal, ha bármelyik tünetet tapasztaljuk” – tette hozzá Herceg Olga.