EUR: 385,80 Ft
USD: 358,32 Ft
CHF: 391,09 Ft
GBP: 439,44 Ft
RON: 78,09 Ft
RSD: 3,29 Ft

Mai névnap:

Idén is mindent bevall helyetted a NAV

Gazdasági hírek
10perc.hu
1 éve
Kiemelt kép: NAV

2022-ben is automatikusan készülnek az szja-bevallások tervezetei, melyeket az eSZJA oldalon teszi közzé az adóhatóság március 15-ig.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bejelentette, idén is automatikusan készülnek a személyi jövedelemadó (szja) bevallási tervezetei, amelyek május 20-án válhatnak adóbevallássá. A jövedelmet terhelő adót, az év közben levont adóelőleget és az év közben igénybe vett kedvezményeket tartalmazó szja-tervezeteket március 15-ig az eSZJA oldalon teszi közzé az adóhatóság.

Az oldalra KAÜ-azonosítás (ügyfélkapu, e-személyi igazolvány, arcképes videós azonosítás, telefonos azonosítás) után lehet belépni. Postai küldeményként március 16-án éjfélig lehet kérni a dokumentumot, amelyet és április 30-ig küldenek el tértivevényesen.


Akik olyan jövedelmet szereztek tavaly, amelyről a NAV-nak nincs tudomása, azoknak önállóan kell a bevallást készíteniük május 20-ig     Fotó: freepik.com


A tervezettel nincs dolguk azoknak, akik az abban szereplő adatokkal egyetértenek, és kiegészíteniük sem kell adókötelezettséget érintő adattal. Kivételt jelentenek az egyéni vállalkozók, az áfás magánszemélyek, és a mezőgazdasági őstermelők.

Akik olyan jövedelmet szereztek tavaly, amelyről a NAV-nak nincs tudomása, vagy jogosultak olyan kedvezményre, amelyet év közben nem érvényesítettek, és egy összegben igényelnék vissza, a bevallási tervezetüket maguknak kell módosítaniuk az igazolásaik alapján, vagy önállóan kell a bevallást készíteniük május 20-ig. A kedvezményre vonatkozó igazolást nem kell beküldeni a NAV-hoz, csak megőrizni az elévülési idő végéig.