392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Idén már nem érdemes személyi hitelt felvenni

10perc.hu
2020. 11. 26.
Idén már nem érdemes személyi hitelt felvenni

Azoknak, akik személyi kölcsönt vennének fel még ebben az évben, már kifejezetten a 2021-től érvényes kamatok és havi törlesztők alapján célszerű választaniuk, hiszen túlnyomórészt ez befolyásolja majd a költségeiket.

Ha valaki még 2020-ban venne fel személyi kölcsönt, akkor rá is érvényes lesz az a szabály, miszerint december 31-ig legfeljebb 5,75% lehet a személyi hitelek THM-e, vagyis teljes hiteldíj-mutatója. De ez a megkötés csak december 31-ig érvényes, a felvett hitelek kamata és havi törlesztője 2021-től mindenképpen nőni fog.



Amennyiben valaki például november végén vesz fel 5 éves futamidőre személyi kölcsönt, akkor már csak egyetlen hónapra, decemberre fizeti a maximum 5,75%-os kamatot, míg a további 59 hónapra a magasabb kamat, ezzel együtt pedig a nagyobb törlesztő lesz rá érvényes. Éppen ezért a bankmonitor.hu szakértői szerint nem szabad az induló díjból kiindulni, hanem a későbbi pénzügyi terhek alapján kell dönteni a hitelfelvételről, illetve arról, hogy milyen havi törlesztőrészleteket tud biztosan bevállalni valaki.

A hiteligénylést tervezőknek a jövő évtől érvényes havi hiteltörlesztőkön túl azzal is tisztában kell lenniük, hogy a bankok jelenleg szigorúbb feltételekkel adnak személyi kölcsönt, mint a járvány előtti időszakban. A szigorítás érzékenyen érinti például a határozott munkaszerződéssel foglalkoztatottakat: van bank, amelyik egyáltalán nem hitelezi őket jelenleg, de olyan is akad, amelyiknél a futamidő nem nyúlhat túl a munkaszerződés lejártának dátumán.



A határozatlan idejű szerződéssel foglalkoztatottak azt tapasztalhatják, hogy már nem feltétlenül elég a legalább 3 hónapos folyamatos munkaviszony megléte, sokszor 6 hónap az elvárás, amiből az utolsó 3 hónap egy munkahelyen kell, hogy legyen. Ezen kívül a felvehető hitelösszeg maximumát is csökkentette a bankok egy része, emiatt 5-6 millió forintos hitelnagyság felett erősen leszűkül a szóba jöhető ajánlatok száma.

Főkép forrása:
freepik.com

Hirdetés

További cikkek