392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Felpofozták Emmanuel Macront!

10perc.hu/FG
2021. 06. 08.
Felpofozták Emmanuel Macront!

Egy férfi "vesszen Macron!" felkiáltással megütötte a francia köztársasági elnököt a délkelet-franciaországi Tain l’Hermitage nevű kisvárosban.

Emmanuel Macron múlt héten kezdte meg politikai Tour de France körútját az országban, célja, hogy az ország valamennyi régióját felkeresse az elkövetkező hónapokban. Az elnök, mint korábban fogalmazott, ki akarja tapintani az ország pulzusát.

Vélhetőleg nem így gondolta, hogy ilyen lesz a fogadtatás Tain l’Hermitage nevű kisvárosban, ahol Macron elnök éppen üdvözölte a kordonok mögött rá várakozó tömeget egy középiskola felkeresése után, amikor egy férfi arcon ütötte. A maszkot viselő támadó egy több évszázados múltra visszatekintő rojalista háborús csatakiáltást hallatott: Montjoie! Saint Denis! Majd hozzátette: A bas la Macronie, azaz Le Macronnal!

Az elnöknek sikerült elfordítania az arcát az ütés előtt, de így sem tudta kivédeni a támadó jobbkezes ütését. Az eseményről tudósító BFM hírtelevízió jelentése szerint a csendőrség két embert vett őrizetbe az incidenssel összefüggésben. Az elnök a Dauphiné Libéré nevű lapnak adott későbbi interjújában kijelentette: jól van. Elszigetelt eseménynek tekinti, ami vele megesett. Egy ultra-erőszakos egyén akciójáról van szó, mely nem szabad, hogy a közbeszéd részévé váljon. Ezek a személyek érdemtelenek arra, hogy beszéljenek róluk – fejtette ki álláspontját.



Mögötte álló testőre néhány másodpercet késve nem tudta megakadályozni az incidenst, csak utána sikerült félrelöknie a támadót. Ezt követően átkarolta az elnököt, hogy így védje meg az esetleges további atrocitásoktól. A francia államfő az inzultus után villámsebesen távozott a helyszínről.

Jean Castex miniszterelnök a párizsi nemzetgyűlésben felszólalva kijelentette, a demokráciát érte támadás. Marine Le Pen, a francia szélsőjobb vezére Twitter üzenetben nevezte elfogadhatatlannak a köztársasági elnököt ért támadást.

Az AP hírügynökség beszámolója szerint a megválasztott állami tisztségviselők elleni támadások nem ritkák Franciaországban, de ilyen magas szintű politikust még nem ért nyílt támadás mostanáig. Falusi polgármesterek, törvényalkotók korábban is ki voltak téve fizikai támadásoknak, zaklatásoknak, esetenként halálos fenyegetéseknek.

Főkép forrása:
AP

További cikkek