393.00 Ft

369.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Falusi CSOK: az aktuális idei feltételek

forrás: bankmonitor.hu
2021. 01. 13.

A falusi CSOK-kal elérhető vissza nem térítendő támogatás a vidéki kistelepüléseken nagyon komoly értéket képviselhet. Ráadásul most újabb, csaknem 200 településen vált elérhető a lehetőség.

A falusi CSOK a családi otthonteremtési kedvezmény egy speciális típusa, ami a tanyák, valamint bizonyos kistelepüléseken lakások és házak vásárlásához, felújításához és korszerűsítéséhez nyújt vissza nem térítendő támogatást. Fontos, hogy az összegének fele fordítható csak az adott ingatlan megvásárlására, míg a fennmaradó részt korszerűsítésre és/vagy bővítésre kell költeni. A „normál” CSOK-hoz képest különbség, hogy akár lakhatatlan állapotú ingatlanra is igényelhető, ám az feltétel, hogy a korszerűsítést és/vagy bővítést követően a ház vagy lakás komfortos és lakható legyen.

Nagy előnye, hogy az „elnyerhető” összeg éppen annyi, mintha a család újépítésű ingatlant vásárolna „normál” CSOK felhasználásával, ám mivel itt a pénz vidéki, kistelepüléseken lévő használt ingatlanra költhető csak el, az lényegesen többet ér.


A „normál” CSOK-hoz képest különbség, hogy akár lakhatatlan állapotú ingatlanra is igényelhető    Fotó: freepik.com


A falusi CSOK összege vásárlás és egyidejűleg bővítés/korszerűsítés esetén:

– 1 gyermek: 600 ezer Ft
– 2 gyermek: 2,6 millió Ft
– 3 vagy több gyermek: 10 millió Ft

Meglévő lakás bővítése/korszerűsítése esetén:

– 1 gyermek: 300 ezer Ft
– 2 gyermek: 1,3 millió Ft
– 3 vagy több gyermek 5 millió Ft

Alapvetően a családi otthonteremtési kedvezmény személyi feltételeit kell teljesíteni, vagyis igényelhetik élettársak, házastársak, valamint gyermeküket egyedül nevelő szülők egyaránt. Jövőben születendő vagy vállalt gyermek után igényelt támogatást csak házasok igényelhetnek, amennyiben az igényléskor legalább az egyik fél még nem töltötte be a 40. életévét, illetve az érintett gyermekek az igényléskor nem tölthetik be a 25. életévüket. A gyermek(ek)nek az igénylő szülőkkel egy háztartásban kell élniük, és nem rendelkezhetnek önálló megélhetéshez elegendő jövedelemmel, azaz csak eltartott gyermek után jár a normál és a falusi CSOK támogatás.


2021. januártól azonban a települések köre csaknem 200-zal bővült a falusi CSOK esetében    Fotó: freepik.com


A vissza nem térítendő támogatás mellé kedvezményes, maximum 3% kamatú CSOK-hitel is igényelhető, melynek összege független attól, hogy újépítésű vagy használt ingatlant vásárolnánk belőle, kizárólag a meglévő vagy vállalt gyermekek száma határozza meg a lehetőségeket. 2 gyermeknél 10 millió forint, 3 gyermeknél pedig 15 millió forint a megigényelhető CSOK lakáshitel felső határa. Aki hitelt is szeretne felvenni, annak azonban a CSOK személyi feltételein túl hitelképesnek is kell lennie.

A falusi CSOK lehetőségeit szűkíti, hogy kizárólag a jogszabályban felsorolt, úgynevezett preferált települések ingatlanjai esetében igényelhető. 2021. januártól azonban a települések köre csaknem 200-zal bővült, így az ötezer lakos alatti helységek több mint 93 százalékán már elérhető a támogatás.

Főkép forrása:
freepik.com

Hirdetés

További cikkek