393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Eltűntek a külföldi befektetők az ingatlanpiacról

10perc.hu
2021. 03. 25.
Eltűntek a külföldi befektetők az ingatlanpiacról

Két évvel ezelőtt világ minden tájáról voltak érdeklődők, főként Budapesten, mostanra viszont csak azok a külföldiek vásárolnak itt, akiknek itt élnek a családjukkal.

2020 márciusától szinte eltűntek a magánjellegű ingatlanpiaci befektetők Magyarországon, ami nagyban hozzájárult a kereslet csökkenéséhez is. előtt Magyarországon, és kifejezetten a fővárosban érzékelhető számban voltak jelen a francia, spanyol, olasz, angol magánszemélyek, akik ingatlanba fektettek be, de lehetne mellettük említeni akár az oroszokat és a kínaiakat is. A külföldiek jellemzően lakóingatlanokat kerestek a magyar piacon.

A külföldiek azonban egy esztendeje, szinte egyik napról a másikra már nem akartak, vagy nem tudtak Budapesten ingatlant venni, és a kereslet 80 százalékos visszaesést mutatott tavaly március környékén. Ezt követően jött egy szép lassú felívelés, ami leginkább a magyar vásárlóknak volt köszönhető, mintsem a külföldieknek, akik azóta is csak elenyésző számban vesznek befektetési céllal ingatlant hazánkban.


A külföldiek jellemzően lakóingatlanokat kerestek a magyar piacon      Fotó: freepik.com


Gadanecz Zoltán ingatlanszakértő, a GDN Ingatlanhálózat tulajdonosa elárulta, új vevőkről már egyáltalán nem lehet beszélni, a régi tulajdonosok közül pedig sokan pénzzé tették a krízisben az ingatlanjaikat. Holott elmondása szerint 2006-2007 táján az is elterjedt volt, hogy alaprajzról, látatlanul, esetenként az országot meg sem látogatva vásároltak külföldiek lakásokat Budapesten. Ezt a lehetőséget főként a britek aknázták ki.

„Másfél évtizeddel ezelőtt a befektetők többsége nem realizált igazán nagy nyereséget az ingatlanján, 5-8 éves távlaton belül értékesítették is a tulajdonukat. Mivel jött a pénzügyi válság, már nem volt jó üzlet, és erre a mai napig emlékeznek, visszafogottabb a befektetési kedv a külföldiek esetében” – magyarázta a 10perc.hu kérdésére Gadanecz Zoltán, aki hozzáfűzte, 2021-ben azok a külföldiek vesznek inkább lakást nálunk, akiknek Magyarországon él a családjuk vagy rokonuk telepedett le itt és képben vannak a helyi viszonyokkal.

Főkép forrása:
freepik.com

Hirdetés

További cikkek