395.30 Ft

371.07 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

A diéta, ami nemcsak fogyaszt

10perc.hu
2020. 12. 10.

A ketogén diéta egy rendkívül alacsony szénhidrátbevitelen alapuló étrend, ahol a zsírok fogyasztása nagy mennyiségben engedélyezett.

Maga a ketogén étrend az 1800-as évek óta ismert, csak az elmúlt 5-10 évben kezdett el elterjedni, ma viszont már a fogyókúrázók körében az egyik legnépszerűbb választás. Hogy mi is ez valójában? Nos, a ketogén diéta az egyik legkevésbé ismert fogyókúrázási módszerből a legelterjedtebbé nőtte ki magát 2020-ra. Ez egy rendkívül alacsony szénhidrátbevitelen alapuló étrend, ahol a zsírok fogyasztás nagy mennyiségben engedélyezett. Újraprogramozza az anyagcserénket és mozgósítja a raktározott zsírokat, a ketózis folyamata által pedig zsírégető üzemmódba kapcsolja a szervezetet.




Amikor a szénhidrátbevitelt jelentősen lecsökkentjük, a szervezetünk szénhidrát-raktárai valósággal kiürülnek néhány óra alatt, és nincs megfelelő mennyiségű a vércukorszint fenntartásához. Ezáltal a cukor szállításáért felelős inzulin helyett egy glukagon nevű zsírbontó hormon választódik ki, ami ketontestekké alakul, és az energiaszintük rögtön helyre billen. És miért jó ez nekünk? Egyrészt nagyon hatékonyan segíti elő a fogyást, ráadásul anélkül, hogy folyamatos éhségérzetünk lenne. Nem jelentkezik hirtelen fellépő tápanyaghiány, ezáltal a nassolást is könnyebb megállni.

Főkép forrása:
freepik.com
Címkék:
#étrend

További cikkek