393.93 Ft

368.88 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

CSOK: szigorított illetékfizetés

10perc.hu
2021. 05. 19.

Ha valakiről utólag kiderül, hogy még sem jogosult a családi otthonteremtési kedvezmény utólagos illetékmentességére, vissza kell majd fizetnie azt.

Noha maga az elképzelés, a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) jó ötlet volt, mégis számos alkalommal kiderült, hogy azok, akik felvették a vele járó kedvezményekkel, visszaéltek a kínálkozó lehetőségekkel. Ilyen kedvezmény például az utólagos illetékfizetés.

Az idén bevezetett szabály értelmében csak abban az esetben kellett utólag az illetéket megfizetni, ha a megelőlegezett, tehát utólagos gyermekvállaláshoz kötött csok feltételei nem teljesültek – írta meg az Index.

Ilyen, például ha a vállalt határidőre nem egészségügyi okok miatt nem született meg a vállalt gyermek, vagy valamilyen egyéb okból az igénylő a teljes CSOK-ot visszafizette. A fenti eseteknél a NAV utólag szabta ki a korábban elengedett vagyonátruházási illetéket, de abban az esetben eddig nem kellett azoknak az illetéket pótlólag megfizetni, akik nem megelőlegezett családi otthonteremtési kedvezményben részesültek.


Az idén bevezetett szabály értelmében csak abban az esetben kellett utólag az illetéket megfizetni, ha a megelőlegezett, tehát utólagos gyermekvállaláshoz kötött csok feltételei nem teljesültek    Fotó: MTI


Nos, a mostani szigorítás ez utóbbin változtat, és a CSOK minden formájában meg kell az illetéket fizetni, ha az igénybe vevő nem lesz jogosult utólag a kedvezményre. Például megszegte az elidegenítési tilalmat, nem lakáscélra használják a CSOK-ból is vett ingatlant, vagy haszonélvezeti jog keletkezik rajta, ugyanakkor az egészségügyi okokból nem teljesített gyermekvállalás esetén maradna az illetékmentesség.

Az új és szigorúbb szabály már csak azokra a szerződésekre vonatkozik, amelyeket a törvény hatálybalépését követően írnak alá.

Főkép forrása:
freepik.com

Hirdetés

További cikkek