393.93 Ft

368.88 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Célkeresztben a vevők biztonsága!

10perc.hu
2021. 06. 11.

Az új, július 16-tól hatályba lépő piacfelügyeleti törvénymódosítás alapján többet tehetnek vásárlóik érdekeiért a kereskedők.

Már nem kell sokat várni ahhoz, hogy hatályba lépjen az új piacfelügyeleti törvény, ami a vevők érdekeit szem előtt tartva bővíti ki a fogyasztóvédelem eszközrendszerét. Ez alapján például a termékek visszahívásában is erősödik a vállalkozások önkéntes intézkedéseinek szerepe, ugyanis a cégek a kockázatosnak talált árucikkeket a hatóság jelzése nyomán akár meg is semmisíthetik.

A július 16-tól hatályos újítás szerint a kockázat felderítésével nem kezdődik meg rögtön a hatósági eljárás. A vállalkozás néhány napot kap az önkéntes intézkedések megtételére. A veszélyesnek ítélt termékeket a jövőben a cégek önként visszahívhatják, maguk gondoskodhatnak akár megsemmisítésükről is, ezzel váltva ki a hatósági eljárást.


Ha a vállalkozás a megszabott határidőig nem teszi meg a szükséges lépéseket, akkor az eddigi gyakorlatnak megfelelően a piacfelügyeleti hatóságok intézkednek    Fotó: freepik.com


Tavaly például a kereskedelmi forgalomban ellenőrzött 120 ezer termék közel 40 százaléka esetében kellett a hatóságnak intézkednie. Ugyanakkor az először botló vállalkozást kisebb súlyú mulasztás esetén azonnali szankcionálás helyett csak figyelmezteti a hiba javítására a fogyasztóvédelmi hatóság.

Ha a vállalkozás a megszabott határidőig nem teszi meg a szükséges lépéseket, akkor az eddigi gyakorlatnak megfelelően a piacfelügyeleti hatóságok intézkednek. Elrendelhetik a problémás termék kivonását a forgalomból, súlyosabb kockázat esetén a vásárlóktól való visszahívásra kötelezhetik a kereskedőt.

Főkép forrása:
freepik.com

Hirdetés

További cikkek