EUR: 370,55 Ft
USD: 346,73 Ft
CHF: 380,98 Ft
GBP: 430,99 Ft
RON: 74,60 Ft
RSD: 3,16 Ft

Mai névnap:

Célkeresztben a vevők biztonsága!

Gazdasági hírek
10perc.hu
1 éve
Kiemelt kép: freepik.com

Az új, július 16-tól hatályba lépő piacfelügyeleti törvénymódosítás alapján többet tehetnek vásárlóik érdekeiért a kereskedők.

Már nem kell sokat várni ahhoz, hogy hatályba lépjen az új piacfelügyeleti törvény, ami a vevők érdekeit szem előtt tartva bővíti ki a fogyasztóvédelem eszközrendszerét. Ez alapján például a termékek visszahívásában is erősödik a vállalkozások önkéntes intézkedéseinek szerepe, ugyanis a cégek a kockázatosnak talált árucikkeket a hatóság jelzése nyomán akár meg is semmisíthetik.

A július 16-tól hatályos újítás szerint a kockázat felderítésével nem kezdődik meg rögtön a hatósági eljárás. A vállalkozás néhány napot kap az önkéntes intézkedések megtételére. A veszélyesnek ítélt termékeket a jövőben a cégek önként visszahívhatják, maguk gondoskodhatnak akár megsemmisítésükről is, ezzel váltva ki a hatósági eljárást.


Ha a vállalkozás a megszabott határidőig nem teszi meg a szükséges lépéseket, akkor az eddigi gyakorlatnak megfelelően a piacfelügyeleti hatóságok intézkednek    Fotó: freepik.com


Tavaly például a kereskedelmi forgalomban ellenőrzött 120 ezer termék közel 40 százaléka esetében kellett a hatóságnak intézkednie. Ugyanakkor az először botló vállalkozást kisebb súlyú mulasztás esetén azonnali szankcionálás helyett csak figyelmezteti a hiba javítására a fogyasztóvédelmi hatóság.

Ha a vállalkozás a megszabott határidőig nem teszi meg a szükséges lépéseket, akkor az eddigi gyakorlatnak megfelelően a piacfelügyeleti hatóságok intézkednek. Elrendelhetik a problémás termék kivonását a forgalomból, súlyosabb kockázat esetén a vásárlóktól való visszahívásra kötelezhetik a kereskedőt.