393.90 Ft

370.49 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Brutális! Húsz-harminc százalékkal drágulhat a gyermekétkeztetés!

10perc.hu
2023. 01. 12.
Brutális! Húsz-harminc százalékkal drágulhat a gyermekétkeztetés!

A 44 százalékos élelmiszer-infláció és az energiaválság miatt tovább is nőhetnek a menzaárak a magyar óvodákban és iskolákban.

Az élelmiszer-infláció rendkívül megterheli a menzai cégek gazdálkodását, mivel azok rá vannak szorulva az élelmiszer-felvásárlásra. A szakma 30 százalék körüli szolgáltatásidíj-emelést jósolt, de általánosságban 20 százalék körüli drágulásról állapodtak meg az önkormányzatokkal kapcsolatban álló cégek – valahol csak két lépcsőben valósul meg az áremelkedés.

Az adott önkormányzat pénzügyi helyzetétől is nagyban függ, hogy az óvodai étkezési díj, valamint az iskolai étkezés ára hogyan változik idén, és egyelőre az sem világos, hogy a gyermek-közétkeztetés emelkedő költségeiből mennyit képesek átvállalni az önkormányzatok.

Egy-egy iskolai ebédért az állami intézményekben többnyire 500–800 forint közötti összeget kell fizetniük a szülőknek, ami már az önkormányzatok által támogatott ár – írta az Index.


Egyelőre az sem világos, hogy a gyermek-közétkeztetés emelkedő költségeiből mennyit képesek átvállalni az önkormányzatok     Fotó: Pixabay


Sáfár Ferenc, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) közösségi étkeztetési szekciójának vezetője a VG-nek adott interjújában úgy fogalmazott, az árak tervezhetetlensége nagy problémát jelent. Elmondása szerint általános jelenséggé vált, hogy a cégek néhány nappal az esedékes emelés előtt értesülnek csak az új árakról, amikor az aktuális étlapot már összeállították.

A szakértő hozzátette, hogy az infláció és az energiaárak emelkedése nyomán a cégek elveszítették az alkupozíciót az élelmiszer-beszállítókkal szemben. Úgy véli, az éves inflációs adatokra vár a szektor egy része, aki viszont nem ehhez kötötte az automatikus idei díjemelést, most komoly alkudozásra kényszerülhet.

Főkép forrása:
Pixabay

Hirdetés

További cikkek