392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Beiktatták hivatalába Novák Katalin köztársasági elnököt, aki rögtön elítélte a putyini agressziót

10perc.hu
2022. 05. 14.
Beiktatták hivatalába Novák Katalin köztársasági elnököt, aki rögtön elítélte a putyini agressziót

Hazánk első női államfője kijelentette, Magyarország örökre nemet mond a Szovjetunió visszaállítását célzó minden törekvésre.

Ünnepélyes keretek között iktatták be hivatalába Novák Katalin köztársasági elnököt. Az első női magyar államfő a Kossuth téri ünnepi beszédében kijelentette, elítéli a putyini agressziót, egy szuverén állam megtámadását.

Hozzátette, Magyarország örökre nemet mond a Szovjetunió visszaállítását célzó minden törekvésre. A magyarok békét akarnak, és azt követelte, hogy vizsgálják ki és keményen büntessék meg azokat, akik bizonyítottan háborús bűnöket követtek el.



Novák Katalin egyértelművé tette, hogy Magyarország nem semleges, az ártatlan áldozatok és az igazság oldalán áll, az EU és a NATO tagjaként vállalt kötelezettségeinek minden szempontból eleget tesz. Közölte, hazánk támogatja Ukrajna csatlakozását az európai országok közösségéhez.

Ugyanakkor kijelentette, nem egyezik bele olyan döntésekbe, amelyek nagyobb áldozatot követelnek a magyaroktól, mint amekkora fájdalmat okoznak az orosz agresszornak. A béketárgyalások folytatása érdekében közvetítő szerepet ajánlott fel, és kiállt az ukrajnai magyarság érdekeiért is.

Főkép forrása:
MTI/Bruzák Noémi

További cikkek