388.95 Ft

362.02 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Egyre közelebb vagyunk a nyári meleghez

10perc/MTI
2024. 04. 24.
Egyre közelebb vagyunk a nyári meleghez

Folyamatos melegedésre kell számítanunk.

A Hungaromet Zrt. jelentése szerint Európa nagy része ciklonális irányítottság alatt áll: Közép-Európában és a Balkánon több helyről jelentenek kiadós mennyiségű csapadékot, az Alpokban havazik, de az északi országokban síkvidéken is előfordulnak hózáporok, Finnország déli felén is vastagabb hótakaró alakult ki. Anticiklonális hatások az Ibériai-félszigeten és a Kelet-európai-síkság egyes részein érvényesülnek, ott napos, száraz az idő, utóbbi területen néhol a 30 fokot közelíti a hőmérséklet, de Krétán tegnap 35, 37 fokot is mértek. Az erőteljes délies áramlással nagy mennyiségű szaharai por érkezett, ami Görögországban narancssárgává színezte az égboltot. Ezzel szemben a kontinens döntő részén az átlagosnál hidegebb idő uralkodik.

A Kárpát-medence időjárására is egy ciklon van hatással, de csütörtökön már szárazabb léghullámok érkeznek.

Az ország területén a Tiszántúl mellett a Dunántúlon is egyre több helyen szakadozik a felhőzet. A tartós eső fokozatosan az északi tájakra szorul, záporok azonban délebbre is kialakulhatnak, a Tiszántúlon zivatar is lehet. Éjszaka a legtöbb helyen csökken a felhőzet, reggelre legkésőbb az északkeleti határnál is eláll az eső, ugyanakkor a Dunántúl délnyugati részei fölé záporok sodródhatnak.

Csütörtökön a felhős tájakon is szakadozik a felhőzet, általában sok napsütés valószínű a gomolyfelhő-képződés mellett. Helyenként - nagyobb eséllyel a délnyugati és északkeleti országrészben - fordulhat elő zápor. Erős széllökések szerdán a Dunántúlon és a délkeleti tájakon lehetnek, csütörtökön már csak élénk széllökések kísérik az északnyugati szelet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +6 fok között alakul, de a Dunántúl szélcsendes, derült tájain gyenge fagy is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön többnyire 12 és 17 fok között valószínű.


További cikkek