388.95 Ft

362.02 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

10 legfontosabb téma a csütörtöki Kormányinfón

10perc
2024. 04. 25.
10 legfontosabb téma a csütörtöki Kormányinfón

A kormány a szerdai napon ülésezett, csütörtökön pedig Gulyás Gergely és Vitályos Eszter kormányszóvivő tartott Kormányinfót.

A legfontosabb témák az alábbiak voltak:

Benzinár

Gulyás Gergely szerint akkor lesz alacsony a benzin ára, ha béke lesz, egyértelmű, hogy a benzinben és gázolajban is megfizetjük a háború árát, és a kormány arra szólítja fel az üzemanyag-kereskedőket, hogy az árakat vigyék le a környező országok áraira. Amennyiben erre nem kerül sor, a kormány újra megtárgyalja a szabályozási eszközök bevezetésének lehetőségét – mondta a miniszter.

Háború

A kormány tegnapi ülésén értékelte háborús helyzetet. Gulyás szerint a NATO arra készül, hogy aktív szereplő legyen a háborúban, ami a kormányt aggodalommal tölti el.

Gulyás szerint az eddigi segítség győzelmet nem hozott, de a háborút meghosszabbította, most pedig a NATO aktív szereplő lesz. A kormány szerint ez a legrosszabb forgatókönyv, mert világháborúhoz vezet. Folyamatosan egyeztetnek a NATO brüsszeli központjával, ki akarnak maradni a háborúból, akkor is, ha erről nem tudják meggyőzni a szövetségeseket, nem engednek át fegyverszállítmányt, nem küldenek katonákat, nem vesznek részt misszióban.

Magyar Péter

Arra a kérdésre, hogy aggódhat-e a kormány Magyar Péter népszerűsége miatt? Gulyás elmondta, 2010 óta elég sok olyan demonstrációra emlékszik, ahol sokan voltak. Magyar jelenlétét nem üdvözli a politikai életben, de mindenki azt akarta 1989-90-ben, hogy szabadság legyen.

Hogy a miniszterelnök miért minősítette a baloldal belügyének Magyar Péter feltűnését, Gulyás azt mondta, hogy szerinte Magyar Péter már volt baloldali, SZDSZ-es volt, és most újra a baloldali korszaka van, erről vele érdemes egyeztetni. 

Arra a kérdésre, hogy rosszul döntöttek-e korábban, amikor neki adtak állami pozíciókat, Gulyás szerint nehéz megmondani, hogy a 10-15 éve hozott döntések helyesek voltak-e.

Gulyást arról kérdezték, hogy mit jelentett ez a múltkori mondata:

„Nem láttam jelét ennek. Most nem szeretnék elemzői pozícióba kerülni, de én úgy gondolom, hogy ami most történik, ahhoz nekem nincs közöm. Ha mégis, akkor még nagyon hálásak lesznek nekem. Jól jegyezze meg mindenki. Mondom még egyszer, ami ebben az esetben történt, ahhoz nekem nincs közöm. De ha mégis van, akkor még nagyon hálásak lesznek nekem.”

A miniszter erről most azt mondta: „Érdemes néhány hetet várni, esetleg két évet, és mindenki látni fogja, hogy ami történik, az egy baloldali harc, minket ez nem érint. Ha igen, akkor alighanem kedvezően.”

Annak kapcsán, hogy Magyar Péter pártja indulhat fővárosi és megyei szinten is, Gulyás elmondta, hogy a kormány nem foglalkozik azzal, hogy ki indul a választáson és ki nem, hogy komoly ellenfélként tekintenek-e rá, azt mondta, ők a baloldali pártokat tekintik ellenfélnek, ennek része a Tisza Párt is.

Kínai kapcsolatok

Gulyás Gergely bejelentette, hogy Csin-ping kínai elnök májusban Magyarországra érkezik. Gulyás szerint Kína már erősebb az EU-nál, és a magyar gazdaságnak az az érdeke, hogy minél többekkel ápoljunk jó viszonyt. Magyarország úgy gondolja, hogy gazdasági kapcsolatokban nem kellenek ideológiai korlátok - mondta Gulyás. 20 év után lesz a magyar fővárosban ilyen csúcstalálkozó. 

Arra a kérdésre, hogy miről tárgyal Orbán Viktor a kínai elnökkel Gulyás elmondta, hogy elsősorban gazdasági kérdésekről lesz szó Hszi Csin-pinggel, konkrét ügyekről és projektekről tárgyalnak majd.

Budapest Airport

A reptér állami felvásárlása kapcsán azzal kapcsolatban érdeklődtek az újságírók, hogy miért csúszik a Budapest Airport megvásárlása, és igazak-e azok a hírek, mely szerint az üzemeltető cég hitelezőivel lehetnek problémák, és ezért nem zárult még le az adásvétel.

Gulyás Gergely azt mondta, hogy nem tud ilyesmiről. Elmondása szerint sok szereplő és egyeztetés van az ügyben, ezeknek a lefolytatása néhány hetet, hónapot vehet igénybe. 

Arra a kérdésre, hogy mekkora lesz a magyar állam tulajdonrésze, a miniszter nem válaszolt.

Kegyelmi ügy

Balog Zoltánnal kapcsolatban Gulyás elmondta, hogy beszélt többször Baloggal az elmúlt hónapokban, a kórházban is meglátogatta Gulyást, de arról nem beszélgettek, mit kell vagy mit nem kell tennie Balognak, ő maximálisan támogatja, amit Balog tesz. Gulyás szerint az, hogy Balog püspök marad, azoknak árt, akik eddig is gyűlölték az egyházakat.

Tarr Zoltán elbocsátása kapcsán felmerült kérdést illetően, mely szerint megengedhető-e az, hogy valakit politikai meggyőződése miatt elbocsássanak állami állásából, Gulyás azt válaszolta, hogy szerinte megengedhetetlen, hogy egy próbaidős elbocsátást bárki is kétségbe vonjon, ilyen esetben ugyanis nem kell indokolni. 

Arra a kérdésre, hogy Novák Katalin miért adott kegyelmet K. Endrének, a lemondása óta senkinek nem volt lehetősége megkérdeznie. A kormánynak a kegyelmi ügyhöz nem volt köze, eltekintve Varga Judit ellenjegyzésétől. Új információt erről nem tud mondani. Arra a kérdésre, hogy érdekli-e, miért született döntés, Gulyás azt mondta, erről azt kell megkérdezni, aki a döntést hozta.

A Varga féle hangfelvétel

Gulyás Gergely elmondta, hogy ő nem volt a beszélgetés részese, korábban már megosztotta, mit gondol róla. Varga azt mondta neki, hogy a volt férje kérdésekkel provokálta, olyan témákról is beszélt, amiről nem is akart beszélni, mindenre igent mondott.

Varga Judit azért beszélt a korábbi férjének, Magyar Péternek arról, hogy Rogán Antal vagy az emberei belenyúltak az ügyészségi iratokba, hogy „minél előbb megszabaduljon tőle” – mondta a 24.hu kérdésre Gulyás, aki szerint minden ilyen ügyben a nyilatkozót kell megkérdezni.

Az újságírók rákérdeztek arra is, hogy Varga azt mondja a hangfelvételen: Polt nem ura a helyzetnek. Gulyás szerint ez is azt jelenti, hogy az ügyészég a jogszabályoknak megfelelően működik.

Főpolgármester választás

Szentkirályi Alexandra esetleges visszaléptetése kapcsán Gulyás Gergely azt mondta, abban bíznak, hogy a Fidesz jelöltje nyer. Arra a kérdésre, hogy "Kategorikusan ki tudja-e jelenteni, hogy nem léptetik vissza Szentkirályi Alexandrát?" a miniszter kitérő választ adott, és többször is elismételte: Abban bízik, hogy ő lesz Budapest főpolgármestere. 

Alkotmánymódosítás

Három alkotmánymódosítási javaslatot jelentett be Gulyás Gergely. 

  • a gyermekvédelmi törvények megerősítésével kapcsolatos változtatást ki fogja zárni annak a lehetőségét, hogy olyan személy kegyelmet kapjon, aki kiskorú sérelmére szexuális bűncselekményt követett el, vagy segédkezett ebben. Az elnöki kegyelemnél a köztársasági elnök kegyelmének miniszteri ellenjegyzését eltörlik.
  • a másik a közös EU-s hitelfelvételekre vonatkozik, amit a kormány alapvetően ellenez, ezért kétharmados többséggel kell megszavazni az erre vonatkozó döntéseket
  • a harmadik a honvédelmi szabályokkal kapcsolatos.

Orbán Viktor kampánya

Arra a kérdésre, hogy miért nem nyilvánosak a miniszterelnök kampány helyszínei, Gulyás azt mondta, van, amikor nyilvánosak, van, amikor nem, még van 7 hét. 

A miniszter szerint lesz majd nyilvános esemény, amikor a Fidesz elnöke kampányaktivistákkal találkozik. A miniszterelnök nem titkolta a jelenlétét, utcán sétált, arra járókkal találkozott, így sokaknak lesz lehetősége vele kötetlenül találkozni.

Főkép forrása:
MTI/Máthé Zoltán
Címkék:
#Politika

További cikkek