Mai névnap:

2024 után nem lesz nulla forintos villanyszámla

10perc.hu
2 hete
Kiemelt kép: freepik.com

Önerős beruházásoknál 2023. december 31-én, otthonfelújítási támogatás esetén 2021. június 30-án szűnik meg a napelemek által termelt energia szaldós elszámolása.

Egy friss online kutatás szerint az emberek több mint fele gondolja úgy, hogy a napelemekre vonatkozó bruttó elszámolás bevezetését követően is elérhető a nulla forintos villanyszámla, pedig ez a gyakorlatban nem igaz. Ugyanis ez csak akkor lenne megoldható, ha nagyon nagy mennyiségű energiát tudnánk tárolni, de így extrém módon torzulna a rendszerek megtérülése.

„Ennek oka, hogy a napelemes rendszerek éves össztermelésének túlnyomó része nyáron keletkezik, amikor a fogyasztás alacsonyabb, télen pedig kevesebbet termel. Így tehát a nyáron megtermelt energiát kellene hónapokkal későbbre raktározni, ami rendkívül drága és helyigényes fejlesztés” – mondta Házi Ádám napelemes szaktanácsadó.


Míg a lakossági rendszereknél 8-10 év a megtérülési idő, addig a cégeknél egy önerős beruházás még ennél is kifizetődőbb     Fotó: freepik.com


Önerős beruházásoknál 2023. december 31-én, otthonfelújítási támogatás esetén 2021. június 30-án szűnik meg a napelemek által termelt energia szaldós elszámolása, a határidők lejártával így tulajdonképpen megszűnik a nulla forintos villanyszámla lehetősége. Ugyanakkor, aki most kerül be a szaldós elszámolásba, az jelen tudásunk szerint 2024 után sem esik ki onnan a városi legendákkal ellentétben.

Házi Ádám felhívta arra a figyelmet, hogy a szaldós elszámolásnál évente egyszer olvassák le az órákat, a nulladik évben pedig van egy tört időszak. Mivel export-import energiát mér az óra és a szolgáltató ezt a két értéket fordítja egymással szemben, így ki lehet nullázni a villanyszámlát. Ugyanakkor megjegyezte, önerőből 2024 előtt kell kiépíteni a rendszert ahhoz, hogy a szolgáltató szaldós elszámolással szerződjön. Míg a lakossági rendszereknél 8-10 év a megtérülési idő, addig a cégeknél egy önerős beruházás még ennél is kifizetődőbb.Elküldés e-mail-en Elküldés Viber-en
Hirdetés
Hirdetés