EUR: 382,59 Ft
USD: 355,01 Ft
CHF: 405,63 Ft
GBP: 445,79 Ft
RON: 77,02 Ft
RSD: 3,27 Ft

Biztosítást kötnél az ingatlanodra? Vigyázz, mert sokat bukhat, aki nem fizet

Otthon
10perc.hu
2 hónapja
Kiemelt kép: Pixabay

Mutatjuk, mire érdemes figyelni a szerződés megkötésekor, valamint milyen tényezők befolyásolják a díjat, és hogyan lehet megtalálni a legkedvezőbb ajánlatot.

A lakásbiztosítás sokak számára fontos védelem az otthonuk miatt, de nem mindenki tudja, hogyan válassza ki a legmegfelelőbbet. Vajon milyen tévhitek és buktatók léteznek a lakásbiztosításokkal kapcsolatban, és hogyan lehet elkerülni őket? Van-e a különbség a főváros és a vidék biztosítási áraiban? A HelloVidék utánajárt, lakásbiztosításnál mire érdemes figyelni a szerződés megkötésekor, valamint milyen tényezők befolyásolják a díjat, és hogyan lehet megtalálni a legkedvezőbb ajánlatot.

Az egyik legnagyobb probléma az alulbiztosítottság. Ha ingatlanunk a biztosítás megkötésekor alacsonyabb értéken lett biztosítva, mint amennyit jelenleg ér és valamilyen kárunk keletkezik, akkor a biztosító csak a biztosításban meghatározott összeg alapján tudja megtéríteni a kárunkat.

Például, ha ingatlanunk 100 M FT-ot ér, mi azonban a biztosítás megkötésekor 50 M FT-ot jelöltünk meg értéknek, akkor ez 50%-os alulbiztosítottságot jelent. Ez kár esetén azt jelenti, ha mi bejelentünk például 1 M FT kárt a biztosító csak az 50%-át fogja számunkra megtéríteni, ami 500 000 FT.


A biztosítási összegnek fedeznie kell épület esetén annak újjáépítési értékét – nem a vételárát –, ingóság esetén pedig azok újrabeszerzési értékét    Fotó: Freepik


Egyéb esetben is szóba kerülhet az alulbiztosítás, amennyiben például nagy mértékű felújításon esett át ingatlanunk és ezt elfelejtettük jelezni a biztosítónak. Figyelni kell az alapterület pontosságára, minden biztosítandó vagyontárgy szerepeljen az ajánlaton, valamint a biztosítási összegek megfelelőek legyenek. Például soha ne a piaci értéket vegyük alapul egy épületnél. A biztosítási összegnek fedeznie kell épület esetén annak újjáépítési értékét – nem a vételárát –, ingóság esetén pedig azok újrabeszerzési értékét.

Nagyon gyakori tévhit, hogy sokan úgy gondolják, a biztosító a már korábban, a szerződéskötés előtt bekövetkezett károkat is meg fogja téríteni. Ám, ha egy viharkárt, vagy akár csak egy üvegtörést követően kötjük meg a lakásbiztosításunkat, akkor a fedezet erre már nem fog kiterjedni, a biztosító elutasítja a kárigényt.

A lakásbiztosítás díját számos tényező befolyásolhatja, ezért érdemes megismerni a biztosítók által kínált kedvezményrendszereket. Például a díjfizetés gyakorisága alapján az éves, és banki díjfizetésre jár általában a legnagyobb kedvezmény, de biztosítónkként további kedvezményeket is el lehet érni, mint például ha több biztosítást kötünk ugyanazon biztosítónál, vagy akár kedvezmény online kötés esetén.