EUR: 391,25 Ft
USD: 368,76 Ft
CHF: 405,32 Ft
GBP: 451,21 Ft
RON: 78,68 Ft
RSD: 3,34 Ft

Lakásfelújítás: a többség nem köt szerződést a kivitelezővel

Otthon
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: freepik.com

A lakásfelújítások 70 százalékában nem kötnek írásos szerződést az építőipari vállalkozókkal a megrendelők, és nem néznek utána a kivitelezőnek.

A felújítási igény tömegesen Budapesten jelentkezik, az év elejétől jelentős kereslettel találkoznak a szakemberek és a cégek, ezért a várakozási idő feltehetően nem fog csökkenni. Mindez a különböző támogatási lehetőségeknek köszönhető elsősorban. Ugyanakkor van egy gond a felújításoknál az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szerint, mégpedig az, hogy az emberek többsége nem köt írásbeli szerződést és nem kér számlát sem a kivitelezőktől.

Az ÉVOSZ elnöke az M1-nek nyilatkozva elmondta, aki részesülni szeretne a felújítás költségeinek maximum 3 millió forintos visszatérítésében, akkor annak egyrészt írásos szerződést és tételes megállapodást kell kötnie az elvégzendő feladatokról, valamint a kivitelezőnek kifizetendő pénzeknek számlán keresztül kell mozognia. Az építőipari ágazat folyamatosan mintegy 340 ezer embert foglalkoztat, jó szakemberből, szakmunkásból és mérnökökből azonban az utóbbi 4-5 évben komoly hiány van, ami az idén is vélhetően megmaradt.