EUR: 391,25 Ft
USD: 368,76 Ft
CHF: 405,32 Ft
GBP: 451,21 Ft
RON: 78,68 Ft
RSD: 3,34 Ft

Főváros kontra kormány - Karácsony Gergely a bíróságon akarja csökkenteni 58 milliárdos szolidaritási adóját

Gazdasági hírek
10perc.hu
5 hónapja
Kiemelt kép: BPK-montázs

A főpolgármester szerint 33 milliárdot fizetnek meg, mert az alaptörvény szerint is az önkormányzatok saját bevételei nem elvonhatók.

Bírósághoz fordul Budapest vezetése, az alperes a kormány lesz. Ugyanis a főváros nem fizeti meg a rá kirótt szolidaritási adó teljes összegét. Vitatják a szolidaritási adó törvényességét, ami az idén 58 milliárd forint terhet jelent, ezért a közigazgatási bíróságon pert indítanak az összeg csökkentése érdekében - közölte a főpolgármester. Hozzátette, a fővárosi önkormányzat felfüggeszti a kormány "finanszírozását" az elkövetkező hónapokban.

Az adónemnek azt a részét, amit törvényesnek gondolnak, befizetik - közölte, az általuk vitatott részről viszont azt mondta: "nem tudjuk és nem is akarjuk befizetni". 58 milliárd forintból 33 milliárdot fizetnek meg. Azért nem tartják törvényesnek a szolidaritási adót, mert az alaptörvény szerint is az önkormányzatok saját bevételei nem elvonhatók.


A Budapesti Közlekedési Központ 24 milliárd forintos, éven belüli hitelt vesz fel     Fotó: BKK


Emlékeztetett, a városi közszolgáltatások nem sérülhetnek, és az előbbi biztosítása érdekében "fel sem merülhet olyan helyzet", ami miatt a főváros "kötelékében" dolgozó 27 ezer ember fizetése veszélybe kerüljön. Az elkészült csomag "bizonyos" intézkedési javaslatait a Fővárosi Közgyűlés már a jövő heti ülésén tárgyalja majd - közölte Karácsony Gergely.

A rendkívüli intézkedések között említette, hogy a fővárosi cégek, intézmények működése kapcsán szigorú likviditásmenedzsmentet állítanak fel és 15 milliárd forint működési kiadást az év utolsó negyedévére ütemeznek át. A közösségi közlekedés működésének megőrzése érdekében a Budapesti Közlekedési Központ 24 milliárd forintos, éven belüli hitelt vesz fel.