EUR: 393,07 Ft
USD: 373,75 Ft
CHF: 406,82 Ft
GBP: 454,93 Ft
RON: 79,01 Ft
RSD: 3,36 Ft

Kezd elszállni a földgáz ára – senki sem tudja, hol a vége

Gazdasági hírek
10perc.hu
1 éve
Kiemelt kép: freepik.com

Meredeken emelkedett és újabb történelmi csúcsot döntött a földgáz tőzsdei ára szerdán Európában, csakúgy mint az előző napokban és hetekben.

Jó ideje folyamatosan drágul minden energiahordozó - szén, olaj, gáz és áram -, miközben az enyhe széljárást és hűvösebb időjárást ígérő előrejelzések növelik a keresletet a szűkös kínálati feltételek közepette. Elemzők szerint emellett az okok között klímavédelmi intézkedéseket, például a szén-dioxid-kibocsátási kvóták egyre növekvő árát, valamint piaci spekulációkat is keresni kell.

Január elején még 17,9 euróba került a földgáz megawattóraként a holland TTF-n, azóta csaknem tízszeresére nőtt az ára. Május elején 24,5 euró, június elején 26,5 euró, július elején már 36,3 euró, augusztus elején 41,8 euró, szeptember elején 50,4 euró, október első napján pedig már 93,6 euró volt az ár.


Egyes elemzők azzal gyanúsítanak nagyvállalatokat, hogy hasznot húznak a piaci fejleményekből     Fotó: freepik.com


Ám ilyen mértékű gázáremelkedésre nem sokan számítottak. A legnagyobb európai gáztőzsde, a holland TTF novemberi határidős jegyzésében a földgáz megawattóraként 161,5 euróba, azaz ezer köbméterenként 1936 dollárba került eddigi napi maximumán. A földgáz árának emelkedése felfelé hajtja az elektromos energia árát a fűtési szezon közeledtével.

Egyes elemzők azzal gyanúsítanak nagyvállalatokat, hogy hasznot húznak a piaci fejleményekből. Például a Gazprom orosz gázipari vállalat teljesítette ugyan szerződéses kötelezettségeit Európa irányába, de a magas árak ellenére sem szállított több földgázt a pótlólagos kereslet kielégítésére. Ugyanis úgy vélik, a Gazprom ezzel vagy még inkább fel akarja hajtani az árakat, vagy nyomást gyakorol Északi-Áramlat-2 vezeték gyorsabb üzembe helyezése érdekében.