EUR: 391,25 Ft
USD: 368,76 Ft
CHF: 405,32 Ft
GBP: 451,21 Ft
RON: 78,68 Ft
RSD: 3,34 Ft

Drágulnak a forintosított devizahitelek augusztusban!

Gazdasági hírek
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: freepik.com

A jegybanki alapkamat két lépésben – júniusban és júliusban – megemelkedett 0,60 százalékponttal, és ez pedig hatással van a lakáshitelek kamatára – vagyis az árára – is.

Az alapkamat emelésének hatása relatív gyorsan begyűrűzik a változó kamatozású hitelek kamatába. Az augusztusban forduló forintosított devizahitelesek kamata éppen ezért 0,54 százalékponttal fog megemelkedni. Ráadásul a bankmonitor.hu szakértői szerint a kamatnövekedés 2020. év eleje óta ennél jóval magasabb, már meghaladja az 1 százalékpontot.

A jegybanki alapkamat két lépésben – júniusban és júliusban – megemelkedett 0,60 százalékponttal. Ezzel az irányadó kamatláb már 1,20 százalék. Az alapkamat emelése pedig hatással van a lakáshitelek kamatára (vagyis árára) is. Ráadásul a meglévő változó kamatozású lakáskölcsönök – azon hitelek, amelyek kamata akár éven belül is módosulhat – kamatába igen gyorsan begyűrűzhet a változás.

Az új hitelt igénylők körében jelenleg igen népszerűtlenek a változó kamatozású kölcsönök, ugyanakkor a meglévő hitelállománynak igen jelentős része még mindig ilyen kamatozású. Ennek oka, hogy a régi devizahiteleket a forintra váltás során 3 havi BUBOR-hoz kötött változó kamatozású hitellé alakították át!


Az alapkamat emelése pedig hatással van a lakáshitelek kamatára (vagyis árára) is    Fotó: freepik.com


Mindenesetre az augusztusban forduló régi devizahitelek kamata 0,54 százalékponttal meg fog emelkedni. Ez egy 10 millió forint fennálló tartozású, 10 év hátralévő futamidejű kölcsön esetében 2 500 forint törlesztőrészlet emelkedést jelenthet havonta, ugyanakkor a kamatemelkedés miatt a teljes visszafizetendő összeg is megemelkedne 300 ezer forinttal.

Ez a kamatemelkedés már megtörtént, sok adós azonban még nem szembesült az új helyzettel, a 2020. március 18-án bevezetett hitelmoratórium ugyanis elfedi a kamatemelés hatását. Ők várhatóan október elején fognak szembesülni az új helyzettel, a moratórium ugyanis a jelenleg ismert feltételek mellett szeptember végén lejár.

Ugyanis azt senki se felejtse el, hogy a törlesztés szüneteltetése nem véd a kamatemelkedés ellen, a moratórium lejártát követően a törlesztők – kizárólag a kamatemelkedés miatt – meg fognak emelkedni az érintett hiteleknél.