EUR: 391,25 Ft
USD: 368,76 Ft
CHF: 405,32 Ft
GBP: 451,21 Ft
RON: 78,68 Ft
RSD: 3,34 Ft

Már csak holnapig érvényes az adómentesség és a bértámogatás!

Gazdasági hírek
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: freepik.com

Ugyanakkor a vendéglátásban tevékenykedők május 31-ét követően továbbra is a legalacsonyabb, 5 százalékos általános forgalmi adót számíthatják fel az elvitelre vagy házhoz szállítással értékesített ételre és italra.

Az egészségügyi helyzet javulása és a korlátozások fokozatos eltörlése azzal is, hogy az eddigi különféle támogatások ideje is lejár. Az adómentességek és a bértámogatások május 31-ig járnak a válság miatt nehéz helyzetben lévő ágazatok szereplőinek, és a májusi időszakra vonatkozó bevallást majd június 12-ig kell elküldeni az adóhivatalnak.

A vendéglátásban tevékenykedők ugyanakkor május 31-ét követően továbbra is a legalacsonyabb, 5 százalékos általános forgalmi adót számíthatják fel az elvitelre vagy házhoz szállítással értékesített ételre és italra. A kamatmentes, akár 10 millió forint hitelösszegig, három év törlesztési türelmi idővel elérhető újraindítási gyorskölcsön viszont már nemcsak a járvány leginkább sújtotta ágazatokban tevékenykedő kis- és középvállalkozások vehetik igénybe, hanem azok a kisvállalkozások is, akiknek az árbevétele a járvány miatt jelentősen lecsökkent.


Az adómentességek és a bértámogatások május 31-ig járnak a válság miatt nehéz helyzetben lévő ágazatok szereplőinek, és a májusi időszakra vonatkozó bevallást majd június 12-ig kell elküldeni az adóhivatalnak    Fotó: freepik.com


Csak azok a vállalkozások juthatnak a gyorskölcsönhöz, amelyeknek a tavalyi árbevétele nem haladta meg a 100 millió forintot, és az minimum 30 százalékkal alacsonyabb, mint a 2019-es volt, valamint átlagos állományi létszáma nem haladta meg a 25 főt.