Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Elrendelte egy amerikai szövetségi bíró, hogy nyissa meg a Google alkalmazásboltját a riválisoknak is

10perc.hu
2024. 10. 08.
Elrendelte egy amerikai szövetségi bíró, hogy nyissa meg a Google alkalmazásboltját a riválisoknak is

Egy amerikai szövetségi bíró legutóbbi döntése jelentős változásokat hozhat a mobilalkalmazás-piacon, mivel a Google-nak a jövő hónaptól három éven át engedélyeznie kell a rivális technológiai cégek által készített Android-alkalmazások bevitelét a Google Play alkalmazásboltba.

A bíróság döntése azt a célt szolgálja, hogy csökkentse a Google dominanciáját a mobilalkalmazás-piacon. A Google közleménye szerint a változtatások „veszélyeztetnék a fogyasztók adatvédelmét és biztonságát, megnehezítenék a fejlesztők számára az alkalmazásaik népszerűsítését, és csökkentenék a versenyt az eszközökön” - közölte a BBC.

Rebecca Haw Allensworth, a Vanderbilt jogi karának professzora üdvözölte a döntést, mondván: „Ez azt mutatja, hogy a bíróságok nem feltétlenül ellenzik, hogy a domináns platformokat arra kérjék, hogy a verseny nevében osszák meg a hozzáférést a riválisokkal.”

Az ítéletben a bíróság felszólította a Google-t, hogy tegye elérhetővé alkalmazáskatalógusát a konkurens alkalmazásboltok számára. Mark Lemley, a Stanford Law School professzora megjegyezte: „Ez nem olyasmi, amit a trösztellenes jog általában megkövetel, de a bíró helyesen állapította meg, hogy ha egyszer megsértetted a trösztellenes törvényeket, a bíróságok kötelezhetnek arra, hogy tegyél pozitív dolgokat az általad okozott kár helyreállítása érdekében.”

A Google eddig azzal érvelt, hogy a Play alkalmazásbolt versenyhelyzetben működik, és hogy az iPhone-gyártó Apple-lel folytatott versenyre hivatkozik, amely során 2020-ban az Epic Games is pert indított. Az az ügy fellebbviteli bírósági ítélettel zárult, amely szerint az Apple nem rendelkezik monopóliummal a mobiljátékok terén.

A hétfői döntés újabb jogi csapás a Google számára, amely az utóbbi években több versenyjogi eljárásnak is alávetette magát. Augusztusban Amit Mehta amerikai kerületi bíró az amerikai igazságügyi minisztérium mellé állt, amely azzal vádolta a vállalatot, hogy illegális monopóliumot működtet az online keresésben. Ezen kívül Leonie Brinkema kerületi bíró nemrégiben fejezte be az érvek meghallgatását a Google reklámtechnológiai piac feletti uralmával kapcsolatos hasonló kormányzati vádak ügyében.

A Google kritikusai szerint a vállalat 30%-os díjazása minden egyes, az alkalmazásboltjában végrehajtott tranzakció után jelentősen megemelte a fogyasztók által fizetendő árakat. Lee Hepner, az American Economic Liberties Project vezető jogtanácsosa kifejtette: „Ezt az arányt azért tudták felszámítani, mert monopolhelyzetben voltak.”

Hepner szerint a bírósági döntés várhatóan változásokat hoz a mobilalkalmazás-piacra. „Sokkal nagyobb lesz az ösztönzés a fejlesztők számára, hogy belépjenek erre a piacra, és az áraknak alacsonyabbaknak kell lenniük a fogyasztók számára” - mondta. A változtatást James Donato bíró több jogorvoslati intézkedés között rendelte el az Epic Games által indított ügyben.

A Google közölte, hogy fellebbezni fog a döntés ellen, és kérni fogja a javasolt jogorvoslatok szüneteltetését.




Főkép forrása:
Northfoto
Címkék:
#Google

További cikkek