Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Google: Az Egyesült Királyság lemaradhat az AI versenyben a szabályozási akadályok miatt

10perc.hu
2024. 09. 20.
Google: Az Egyesült Királyság lemaradhat az AI versenyben a szabályozási akadályok miatt

A Google figyelmeztet, hogy az Egyesült Királyság lemaradhat az AI versenyben, ha nem épít adatközpontokat és nem módosítja a szerzői jogi törvényeket.

A Google figyelmeztetett, hogy Nagy-Britannia lemaradhat a globális mesterséges intelligencia versenyben, ha a kormány nem gyorsítja fel az adatközpontok építését és nem engedi meg a techcégeknek a szerzői jogvédelem alatt álló anyagok felhasználását az AI modellek képzéséhez - közölte a The Guardian.

A cég brit ügyvezető igazgatója, Debbie Weinstein szerint a kormány „látja a lehetőséget” a mesterséges intelligenciában, de politikai változtatásokra van szükség. „Sok előnyünk van, és sok vezető szerepet töltünk be ezen a téren, de ha nem teszünk proaktív lépéseket, fennáll a veszélye, hogy lemaradunk” – mondta.

A Google által bemutatott jelentés, amely a „Az Egyesült Királyság AI-potenciáljának felszabadítása” címet viseli, javasolja egy „nemzeti kutatási felhő” létrehozását, amely közfinanszírozású mechanizmus lenne a számítási teljesítmény és az adatok biztosítására. A dokumentum a szerzői jogi törvények módosítására is felszólít, mivel a jelenlegi szabályozás akadályozza a mesterséges intelligencia fejlődését.

A brit kormány egy AI-törvénytervezet kidolgozásán dolgozik, amely a technológiai vállalatok és a kormány közötti együttműködést kívánja erősíteni. A kormány szóvivője hangsúlyozta, hogy a biztonságos fejlődés érdekében jogszabályokat fognak előterjeszteni a legerősebb AI modellek fejlesztőire vonatkozóan.

A Google javaslatai között szerepel egy nemzeti készségfejlesztési szolgálat létrehozása is, amely segítené a munkaerőt a mesterséges intelligenciához való alkalmazkodásban. A jelentés hangsúlyozza, hogy az Egyesült Királyság „nehezen tud versenyezni más országokkal az adatközpontokba történő beruházások terén”.

További cikkek