Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

A Google megnyerte az EU elleni 1,49 milliárdos fellebbezést

10perc.hu
2024. 09. 18.
A Google megnyerte az EU elleni 1,49 milliárdos fellebbezést

A Google megnyerte az EU elleni fellebbezést, amelyben 1,49 milliárd eurós bírságot szabtak ki piaci erőfölénnyel való visszaélés miatt.

A Google megnyerte a kihívást az EU által kiszabott 1,49 milliárd eurós bírság ellen, amelyet a versenytárs keresési hirdetők kizárása miatt kapott - közölte a BBC. Az Európai Bizottság 2006 és 2016 között vádolta a vállalatot piaci erőfölénnyel való visszaéléssel, mivel a Google korlátozta harmadik fél versenytársait a keresési hirdetések megjelenítésében.

Az EU második legmagasabb bírósága megállapította, hogy a Bizottság „hibákat követett el az értékelésében”, és megsemmisítette a bírságot. A Bizottság közölte, hogy megfontolja a következő lépéseket, beleértve egy fellebbezést is az EU legfelsőbb bíróságán. A Google így reagált az ítéletre: 

„Örülünk, hogy a bíróság elismerte az eredeti döntés hibáit, és megsemmisítette a bírságot."

Ez ritka győzelem a techóriás számára, amelyet 2017 és 2019 között összesen 8,2 milliárd euró bírsággal sújtottak a versenyellenes magatartás miatt. Bár múlt héten nem sikerült megsemmisíteni egy másik bírságot, a Google továbbra is nyomás alatt van az EU-n kívül is, például az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban, ahol hasonló monopóliumellenes vádakkal néz szembe.

A konkrét ügy a Google AdSense terméke körül forgott, amely hirdetéseket helyez el weboldalakon, és amelyet az EU azzal vádolt, hogy „korlátozó” záradékokat alkalmazott szerződéseiben, hogy megerősítse piaci dominanciáját. Az EU bírósága megállapította, hogy a Bizottság nem vette figyelembe az összes releváns körülményt, és nem sikerült bizonyítania a piaci erőfölénnyel való visszaélést, így megszüntette a bírságot.

Főkép forrása:
Northfoto illusztráció
Címkék:
#Google

További cikkek