Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

A Meta globálisan betiltja az orosz állami médiát

10perc.hu
2024. 09. 17.
A Meta globálisan betiltja az orosz állami médiát

A Meta, a Facebook tulajdonosa, bejelentette, hogy globális szinten tiltja meg több orosz állami média hálózatának működését.

A vállalat azzal vádolja ezeket a médiacsatornákat, hogy megtévesztő taktikákkal próbálnak befolyásolni különböző országok politikai helyzetét, és kijátszani a platformok ellenőrzési mechanizmusait - közölte a BBC.

Alapos mérlegelés után kiterjesztettük a folyamatban lévő intézkedéseinket az orosz állami médiafelületekkel szemben. A Rossiya Segodnya, az RT és más kapcsolódó entitások mostantól globálisan tiltottak az alkalmazásainkon külföldi befolyásolási tevékenységek miatt” – közölte a Meta hivatalos nyilatkozatban.

Az RT hírolvasója, Eunan O'Neill, a csatorna híradójában elutasította a vádakat: Az RT és Oroszország egésze tagadja azokat a vádakat, amelyek az elmúlt napokban tömegesen érkeztek e csatorna és más médiumok ellen.”

A Meta döntése várhatóan a következő napokban lép életbe, de az orosz washingtoni nagykövetség és a Sputnik hírügynökséget birtokló Rossiya Segodnya egyelőre nem reagált a helyzetre. A Meta lépése része annak a globális fellépésnek, amely az orosz állami média tevékenységeit igyekszik korlátozni, miután a Nyugatban egyre nagyobb figyelmet kap, hogy ezek a csatornák állítólag rejtett befolyásolási kampányokat folytatnak.

Növekvő nyomás az orosz állami médián

Az orosz állami médiát számos nyugati országban azzal vádolják, hogy megpróbálja befolyásolni a politikai diskurzust és aláásni a demokratikus rendszereket. A Meta, amely a Facebook, az Instagram, a WhatsApp és a Threads platformokat is birtokolja, már korábban is korlátozásokat vezetett be ezekkel a médiumokkal szemben, ám most globális szintű tiltást vezet be.

Az RT erre közleményben reagált: Szinte vicces, hogy a Nyugat versenyez, ki tudja a legjobban ’megbüntetni’ az RT-t, hogy jobb színben tüntesse fel magát. Ne aggódjanak, ahol egy ajtót bezárnak, és egy ablakot is, a mi ’partizánjaink’ meg fogják találni a repedéseket, amin átjutnak.”

Az orosz állami médiával szembeni fellépés fokozódik

A Meta lépése jelentős szigorítást jelez az orosz állami média elleni küzdelemben. Két évvel ezelőtt a vállalat még csak bizonyos korlátozásokat vezetett be, például megakadályozta, hogy ezek a médiumok hirdetéseket futtassanak a platformokon, és korlátozta a tartalmaik elérését.

Az orosz-ukrán háború kitörését követően a Meta, a többi közösségi média platformhoz hasonlóan, az EU és az Egyesült Királyság kérésére számos orosz állami médiát blokkolt. Most azonban globálisan tiltja őket, mivel rejtett befolyásolási kampányokkal próbáltak beavatkozni a demokratikus rendszerekbe.

A hónap elején az Egyesült Államok megvádolta az RT-t, hogy egy amerikai céget 10 millió dollárral fizetett le, hogy „rejtett orosz kormányzati üzeneteket” juttasson el az amerikai közönséghez. Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint az RT egy, az orosz hírszerzéssel kapcsolatban álló kiberhadműveleti egységet is működtet.

Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek