Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Lehullott falevelekből készítenek papírt

10perc.hu
2024. 08. 18.
Lehullott falevelekből készítenek papírt

A fenntarthatóság jegyében a lehullott levelekből készült papír új korszakot nyit a papírgyártásban és csomagolóiparban.

A fenntarthatóság új szintre lép a lehullott levelekből készült papír révén, amely forradalmasítja a papír- és csomagolóipart. A Releaf Paper innovatív technológiájával a zöld hulladékot értékes nyersanyaggá alakítja, ezzel csökkentve az erdőirtást és környezetbarát alternatívát nyújtva. Az Európai Szabadalmi Hivatal fiatal feltalálók díjára pályázó Releaf Paper a papírgyártás jövőjét formálja - közölte a Maker Faire.

A Releaf Paper, amely 2021-ben Ukrajnában alakult, egy fiatal tudós és egy vállalkozó együttműködésének eredménye. Valentyn Frechka, egy 16 éves ukrán diák, a fű és a szalma után a lehullott levelek potenciálját is megvizsgálta mint cellulózforrást. Az így kialakított technológia lehetővé teszi, hogy a városokban összegyűjtött levelekből papírt készítsenek, így azokat nem kell elégetni, ami csökkenti a levegőszennyezést és hozzájárul a fenntarthatóbb papírgyártáshoz.

A Releaf Paper szabadalmaztatott technológiája mechanikai, termikus és kémiai kezeléseket alkalmaz a lehullott levelek feldolgozására. Ez nemcsak a zöld hulladékok ártalmatlanítását biztosítja, hanem fenntartható nyersanyagforrást is kínál a papír- és csomagolóipar számára. A levelek gyorsan regenerálódnak, egész évben rendelkezésre állnak, és papírképző tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek ideálissá teszik őket a papírgyártás számára.

A Releaf Paper fenntarthatósági törekvése az egész gyártási folyamatot áthatja. Az erőforrások hatékony felhasználásával és a széndioxid-kibocsátás minimalizálásával a cég csökkenti környezeti hatásait. Emellett a zöld hulladék rostok felhasználásával a papírcsomagolás iránti növekvő keresletet is kielégíti, csökkentve ezzel az erdőirtást.

A Releaf Paper papírgyártási folyamata a városi ökoszisztémákból származó levelek begyűjtésével kezdődik. Az önkormányzati szolgálatok összegyűjtik a leveleket, és a vállalathoz szállítják, ahol előkezelésen mennek keresztül. Ezután a leveleket mechanikai, termomechanikai vagy kémiai kezeléssel papírképző nyersanyaggá alakítják. A papírgyártás során a Releaf Paper papírgyárak szolgáltatásait veszi igénybe, és a papír mellett fenntartható csomagolóanyagokat és zacskókat is készít, amelyek újrahasznosíthatók a szokásos papírhulladék-áramban.

További cikkek