391.64 Ft

365.34 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Vizsgálatot indít az EU Az Apple, a Meta és a Google ellen

10perc/BBC
2024. 03. 25.
Vizsgálatot indít az EU Az Apple, a Meta és a Google ellen

Az EU bejelentette, hogy vizsgálatot indít a világ néhány legnagyobb technológiai cégével szemben versenyellenes gyakorlatok miatt.

A Meta, az Apple és a Google-t birtokló Alphabet ellen a 2022-ben bevezetett digitális piaci törvény (Digital Markets Act = DMA) lehetséges megsértése miatt indult vizsgálat. Ha bebizonyosodik, hogy megszegték a szabályokat, a cégek hatalmas, akár éves forgalmuk 10%-át kitevő bírságra számíthatnak - közölte a BBC.

Margrethe Vestager, az EU trösztellenes főnöke és Thierry Breton iparági vezető hétfőn jelentette be a vizsgálatokat. Mindössze hat vállalatra vonatkoznak a DMA szerinti kötelezettségek, de ezek egyben a világ legnagyobb technológiai cégei is: Alphabet, Apple, Meta, Amazon, Microsoft és ByteDance.

A cégek egyike sem európai székhelyű - öt közülük az Egyesült Államokban van, míg a ByteDance székhelye Pekingben található. Három cégnek most kérdésekkel kell szembenéznie, mindössze két héttel azután, hogy benyújtották a megfelelőségi jelentésüket, amelyet aprólékosan összeállítottak. Mindez három héttel azután történt, hogy az EU 1,8 milliárd eurós (1,5 milliárd font) bírságot szabott ki az Apple-re a zenei streaminggel kapcsolatos versenytörvények megsértése miatt.

Eközben az Egyesült Államok az Apple-t az okostelefon-piac monopolizálásával vádolta meg a technológiai óriás ellen múlt héten benyújtott, mérföldkőnek számító perben. Az Apple szóvivője szerint a vállalat konstruktívan részt vesz a vizsgálatban, és biztosak abban, hogy tervük megfelel a digitális piacokról szóló törvénynek. Hozzátették, hogy csapataik számos mechanizmust hoztak létre az EU mérföldkőnek számító jogszabályainak, valamint az uniós felhasználók adatvédelmi és biztonsági védelmének való megfelelés érdekében.

"Mindvégig rugalmasságot és érzékenységet tanúsítottunk az Európai Bizottság és a fejlesztők felé, meghallgattuk és beépítettük a visszajelzéseiket." 

Eközben a Meta szóvivője elmondta, hogy a cég által a reklámok alternatívájaként alkalmazott előfizetések "számos iparágban jól bevált üzleti modellnek számítanak. Az Subscription for No Ads-t úgy terveztük meg, hogy több, egymást átfedő szabályozási kötelezettségre is reagáljunk, beleértve a DMA-t is. Továbbra is konstruktívan együttműködünk a Bizottsággal." 

Az EU öt különböző lehetséges jogsértést fog vizsgálni:

1 és 2 - Az Apple és az Alphabet nem engedi-e, hogy az alkalmazások szabadon kommunikáljanak a felhasználókkal és szerződést kössenek velük.
3 - Az Apple nem ad-e elég választási lehetőséget a felhasználóknak.
4 - A Meta tisztességtelenül kéri-e az emberektől, hogy fizessenek azért, hogy az adataikat ne használják fel hirdetésekhez.
5 - A Google előnyben részesíti-e a cég saját termékeit és szolgáltatásait a keresési eredményekben?

Korábban megírtuk, hogy mekkora bírságot kapott az Apple a Spotify ügyben.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek