391.63 Ft

367.66 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Példátlan méretű kibertámadás ért francia kormányzati szerveket

10perc/MTI
2024. 03. 12.

Több francia kormányszervet is "példátlan intenzitású" kibertámadás ért, amelyet oroszbarát hackerek vállaltak magukra.

A támadássorozatot több hackercsoport a Telegram közösségi oldalon vállalta magára, köztük az Oroszországot és az iszlamizmust támogató Anonymous Sudan. Ezen hackerek szerint "a masszív kibertámadás" a gazdasági, a kulturális és az energetikai átállásért felelős minisztériumokat, valamint a miniszterelnöki hivatalt és a francia polgári légiközlekedési hatóságot érintették.

A támadások ugyanakkor "egyelőre nem tulajdoníthatók az oroszoknak" - mondta egy biztonsági forrás az AFP-nek. Egy másik biztonsági forrás szerint az Anonymous Sudan állítása azonban "hiteles", míg egy harmadik biztonsági forrás óvatosságra intett.

"Tegnap este óta számos kormányzati szerv kibertámadások célpontja lett, amelyek példátlan intenzitásúak" - erősítette meg a francia miniszterelnöki hivatal, amely "válságstábot állított fel ellenintézkedések meghozatalára". A tájékoztatás szerint számos minisztériumi szerv érintett, köztük a munkaügyi tárca is.

"A támadások hatása jelenleg a legtöbb szervnél korlátozott, és a hozzáférés a kormányzati honlapokhoz helyreállt" - hangsúlyozta a miniszterelnöki hivatal. "A nyári párizsi olimpiai játékok előtt a június 9-i európai parlamenti választások jelentős célpontjai lesznek a külföldi manipulációnak" - figyelmeztetett szerdán Stéphane Bouillon nemzetvédelmi és biztonsági főigazgató.

A miniszterelnöknek alárendelt főigazgató március 29-re találkozóra hívta az európai parlamenti választásokon induló valamennyi francia politikai pártot, hogy tájékoztassa őket a hibrid fenyegetésekről, és megvitassa velük a "kibertámadásoknak, az információk manipulálásának és a választásokba történő külföldi beavatkozásoknak a veszélyeit". Sébastien Lecornu védelmi miniszter az AFP birtokába jutott egyik belső feljegyzés szerint február 20-án szorgalmazta a "szabotázsok és kibertámadások" orosz fenyegetéseivel szemben a biztonsági intézkedések megerősítését, amelyek elsősorban a védelmi tárcát érintik.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek