391.64 Ft

365.34 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

AI üzleti titkok ellopásával vádolnak egy Google-alkalmazottat

10perc
2024. 03. 11.
AI üzleti titkok ellopásával vádolnak egy Google-alkalmazottat

A Google egyik alkalmazottját azzal vádolták meg, hogy mesterséges intelligencia üzleti titkokat lopott a technológiai óriásvállalattól, miközben titokban két kínai székhelyű, a mesterséges intelligencia iparában tevékenykedő céggel dolgozott együtt.

Linwei Dinget, akit Leon Ding néven is emlegetnek, négy rendbeli üzleti titok ellopásával vádolják. Ha elítélik, minden egyes vádpontban akár 10 év börtönbüntetésre is számíthat - közölte a CNN.

"Az igazságügyi minisztérium nem fogja eltűrni a mesterséges intelligencia és más fejlett technológiák ellopását, amelyek veszélyeztethetik nemzetbiztonságunkat" - mondta Merrick Garland igazságügyi miniszter szerdai nyilatkozatában, hozzátéve, hogy "keményen meg fogjuk védeni az Amerikában kifejlesztett érzékeny technológiákat attól, hogy azok kezébe kerüljenek, akiknek nem kellene birtokolniuk azokat".

A 38 éves, Kaliforniában élő kínai állampolgárságú Dinget azzal vádolják, hogy 2022-től egy éven át több mint 500 bizalmas információkat tartalmazó fájlt másolt át a Google-ről a saját személyes fiókjába. A fájlok a Google fejlett szuperszámítógépes adatközpontjainak építőköveiben részt vevő technológiát tartalmaztak.

Az ügyészek szerint Ding a Google-nál betöltött feladatai részeként segített a Google szuperszámítógépes adatközpontjaiban használt szoftverek fejlesztésében. E munkája miatt Dingnek hozzáférése volt a Google "hardver-infrastruktúrájához, a szoftverplatformhoz, valamint az általuk támogatott mesterséges intelligencia-modellekhez és alkalmazásokhoz."

Néhány hónappal azután, hogy Ding állítólag elkezdte másolni a Google fájljait, az igazságügyi minisztérium szerint felajánlották neki egy kínai székhelyű "korai fázisú technológiai vállalat" technológiai vezetői pozícióját. Ding több hónapra Kínába utazott, ahol részt vett befektetői találkozókon, hogy pénzt szerezzen a cég számára, és a potenciális befektetőknek azt mondták, hogy Ding vezető beosztású, és a cég részvényeinek 20%-át birtokolja.

Az ügyészek szerint Ding lépéseket tett, hogy elrejtse a munkáját, amíg Kínában tartózkodott, többek között úgy, hogy egy másik alkalmazott az ő jelvényével jutott be az irodájába, hogy úgy tűnjön, mintha az Egyesült Államokban tartózkodna.

A következő évben Ding saját technológiai vállalatot alapított a "mesterséges intelligencia és gépi tanulás iparágában", állítják az ügyészek. A cég állítólag jelentkezett egy kínai székhelyű startup programra, és azzal dicsekedett, hogy "van tapasztalatunk a Google tízezer kártyás számítási teljesítményű platformjával; nekünk csak meg kell másolnunk és fejlesztenünk kell - majd tovább kell fejlesztenünk egy, a kínai nemzeti viszonyoknak megfelelő számítási teljesítményű platformot".

A Google közleményében közölte, hogy alapos vizsgálatot folytatott Ding állítólagos helytelen viselkedésével kapcsolatban, és az ügyet gyorsan az FBI-hoz továbbította. Ding egy fiatalabb alkalmazott volt, mondta José Castañeda, a Google szóvivője, és a vállalat fokozottan felügyeli a felhőalapú tárolóplatformokra, köztük a Google Drive-ra és a Dropboxra történő fájlátvitelt. 

"Szigorú óvintézkedésekkel megakadályozzuk bizalmas kereskedelmi információink és üzleti titkaink ellopását. A vizsgálatot követően megállapítottuk, hogy ez az alkalmazott számos dokumentumot lopott el, és az ügyet gyorsan a bűnüldöző szervekhez továbbítottuk. Hálásak vagyunk az FBI-nak, amiért segített megvédeni az információinkat, és továbbra is szorosan együttműködünk velük".

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek