393.25 Ft

363.68 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Nem könnyű most napelemes kivitelezőt találni

10perc.hu
2023. 08. 16.

Versenyt fut az idővel az a több tízezer család, amelyik 100 százalékos támogatást nyert az energia-korszerűsítési pályázatokon.

Hiába nyílt meg újra a pénz lehívását lehetővé tevő internetes felület, a kifizetés még mindig nem indult el. Számos kivitelező korábban jó előre bevásárolt napelemekből, inverterekből, hőszivattyúkból: ezeknek az ára azóta csökkent, így értékvesztést kell elkönyvelniük a pályázatok elhúzódása miatt.

„Naponta értesülünk olyan alvállalkozókról, akik kénytelenek voltak bezárni, külföldre mentek, vagy egy másik szakmában folytatják tovább" – hangsúlyozta Szenyán Endre, a napelem-beruházások terén az egyik piacvezető vállalkozás, az A1 Solar Kft. ügyvezetője.

A szakember elmondása szerint az ügyfelek elbizonytalanodtak, sokan már nem találják azt a vállalkozást, amellyel szerződést kötöttek. Azonban, a pályázati szabályok miatt nem lehet egyszerűen lecserélni egy alvállalkozót, ilyenkor ugyanis előbb vissza kellene fizetni a korábban felvett előleget, majd megindokolni, miért váltanak, s később újraigényelni a teljes pályázati összeget – hónapokba telik, míg mindez lezajlik.


Számos kivitelező korábban jó előre bevásárolt napelemekből, inverterekből, hőszivattyúkból: ezeknek az ára azóta csökkent    Fotó: Pixabay


A korábbi kormányzati tájékoztatások alapján a nyertes pályázók később is a szaldórendszer alapján számolhatnak el, ám mivel nem indulnak kellő ütemben a beruházások, sok család elbizonytalanodott és kénytelen kivárni. Annak viszont, aki önerőből szeretne napelemes rendszert telepíteni, nem érdemes várni. Amennyiben a telepítést még ez év végéig befejezik, számukra is nyitva áll az éves, szaldó elszámolás lehetősége.

A jelenlegi helyzet is jól mutatja, hogy érdemes a munkát olyan napelemes kivitelező cégre bízni, amely a tervezéstől kezdve az adminisztráció lebonyolításán át egészen a kivitelezésig kellő tapasztalattal és felkészült szakemberekkel rendelkezik.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek