Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Elmúltál 65 éves? Akkor neked ingyen jár ez az okoseszköz

10perc.hu
2023. 07. 17.
Elmúltál 65 éves? Akkor neked ingyen jár ez az okoseszköz

A Gondosóra program olyan szolgáltatást biztosít ingyenesen és alanyi jogon az időseknek, amelyben szükség esetén egyetlen gombnyomással jelezni tudják segítségkérési szándékukat a szolgáltatáshoz tartozó jelzőeszközön keresztül a diszpécserszolgálatnak.

2023-ra minden 4. állampolgár 65 év feletti lesz itthon, akiknek egy nagy része egyedül él, így időseink ápolása gondozása egyre nagyobb kihívás elé állítja társadalmunkat. Erre a problémára nyújtana megoldást egy friss állami program, mely vészhelyzet esetén riasztja a családtagokat vagy egy diszpécsert, a szociális ellátórendszer teljes reformját azonban már nem sokáig lehet halogatni.

A kormány támogatásával indított Gondosóra program olyan szolgáltatást biztosít ingyenesen és alanyi jogon a 65 év feletti időseknek, amelyben szükség esetén egyetlen gombnyomással jelezni tudják segítségkérési szándékukat a szolgáltatáshoz tartozó jelzőeszközön keresztül a diszpécserszolgálatnak. A program megvalósításáért július 15-től a Miniszterelnöki Kabinetiroda felel, szakmai felügyeletét Nyitrai Zsolt miniszterelnöki biztos látja el – írta a Pénzcentrum.


A Gondosóra programban megvalósuló szolgáltatás és a jelzőeszköz ingyenes     Fotó: MTI/MTVA


A Gondosóra program 106,453 milliárd forintból valósul meg a Széchenyi Terv Plusz programban, és a nap 24 órájában segítséget és biztonságot nyújt az időseknek és hozzátartozóiknak. Hogy milyen a Gondosóra? Gyakorlatilag egy csuklóra erődíthető vagy nyakba akasztható okosóra kinézetű eszközre kell gondolni.

"Egy 0–24 órás diszpécserszolgálat és a kontaktszemélyek (családtag, szomszéd, vagy barát, vagy akár opcionálisan szociális gondozó) bevonásával működő, Európában egyedülálló program. A Gondosóra programban megvalósuló szolgáltatás és a jelzőeszköz ingyenes, Magyarország minden településén hozzáférhető a hét minden napján és órájában" - olvasható a program oldalán.

Főkép forrása:
YouTube

További cikkek