388.47 Ft

358.57 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Elmúltál 65 éves? Akkor neked ingyen jár ez az okoseszköz

10perc.hu
2023. 07. 17.

A Gondosóra program olyan szolgáltatást biztosít ingyenesen és alanyi jogon az időseknek, amelyben szükség esetén egyetlen gombnyomással jelezni tudják segítségkérési szándékukat a szolgáltatáshoz tartozó jelzőeszközön keresztül a diszpécserszolgálatnak.

2023-ra minden 4. állampolgár 65 év feletti lesz itthon, akiknek egy nagy része egyedül él, így időseink ápolása gondozása egyre nagyobb kihívás elé állítja társadalmunkat. Erre a problémára nyújtana megoldást egy friss állami program, mely vészhelyzet esetén riasztja a családtagokat vagy egy diszpécsert, a szociális ellátórendszer teljes reformját azonban már nem sokáig lehet halogatni.

A kormány támogatásával indított Gondosóra program olyan szolgáltatást biztosít ingyenesen és alanyi jogon a 65 év feletti időseknek, amelyben szükség esetén egyetlen gombnyomással jelezni tudják segítségkérési szándékukat a szolgáltatáshoz tartozó jelzőeszközön keresztül a diszpécserszolgálatnak. A program megvalósításáért július 15-től a Miniszterelnöki Kabinetiroda felel, szakmai felügyeletét Nyitrai Zsolt miniszterelnöki biztos látja el – írta a Pénzcentrum.


A Gondosóra programban megvalósuló szolgáltatás és a jelzőeszköz ingyenes     Fotó: MTI/MTVA


A Gondosóra program 106,453 milliárd forintból valósul meg a Széchenyi Terv Plusz programban, és a nap 24 órájában segítséget és biztonságot nyújt az időseknek és hozzátartozóiknak. Hogy milyen a Gondosóra? Gyakorlatilag egy csuklóra erődíthető vagy nyakba akasztható okosóra kinézetű eszközre kell gondolni.

"Egy 0–24 órás diszpécserszolgálat és a kontaktszemélyek (családtag, szomszéd, vagy barát, vagy akár opcionálisan szociális gondozó) bevonásával működő, Európában egyedülálló program. A Gondosóra programban megvalósuló szolgáltatás és a jelzőeszköz ingyenes, Magyarország minden településén hozzáférhető a hét minden napján és órájában" - olvasható a program oldalán.

Főkép forrása:
YouTube

További cikkek