Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Jelentős növekedést hozott az olimpia a francia gazdaságnak

10perc.hu
2024. 08. 14.
Jelentős növekedést hozott az olimpia a francia gazdaságnak

A Párizsban véget ért olimpiai játékok nemcsak sporteredményekkel, hanem jelentős gazdasági hatásokkal is jártak Franciaország számára.

Olivia Gregoire, a turisztikai miniszter szerint az olimpia „áldás volt” a francia gazdaság számára, különösen a vendéglátás és a kulturális szektor esetében, amelyek jelentős többletbevételt termeltek - írta a Roadster.

A La Tribune Dimanche lapnak nyilatkozó Gregoire szerint az olimpiai eseményeknek otthont adó városok szállodái 16 százalékos többletbevételt értek el a tavalyi évhez képest, míg az éttermek és múzeumok 25 százalékos bevételnövekedést tapasztaltak. A párizsi kisvállalkozások eladásai a Visa hitelkártya-társaság adatai szerint 26 százalékkal nőttek a játékok első hétvégéjén.

Azonban nem minden szektor profitált az olimpiai lázból. Az NBC News beszámolója szerint a Párizs olimpiai helyszínein kívül eső területeken csendesebb volt a város, és néhány helyi vállalkozás visszaesést tapasztalt. Ennek ellenére a Visa adatai a Saint-Étienne-ben, Lille-ben és Marseille-ben rendezett események esetében is jelentős növekedést mutattak.

A tengerentúli látogatók költései is mérhetően emelkedtek, különösen az Egyesült Államok, Brazília és Japán turistái esetében. Párizsban a külföldi vásárlók 78 százaléka érintésmentesen fizetett, ami új rekordot jelent.

A Banque de France, az ország központi bankja, a harmadik negyedévben 0,35-0,45 százalékos gazdasági növekedést vár, szemben az első két negyedév 0,3 százalékos növekedésével.

Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek