Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Már a Magyar Ökölvívó Szakszövetség is tiltakozik a bokszoló ellen, aki férfiként indult a női tornán

10perc.hu
2024. 08. 02.
Már a Magyar Ökölvívó Szakszövetség is tiltakozik a bokszoló ellen, aki férfiként indult a női tornán

Tiltakozik a szövetség a boxoló ellen, aki férfiként indult el a női olimpiai tornán.

Az olasz Angela Carini és az algériai Iman Helif összecsapása botrányosan ért véget a női 66 kilósok mezőnyében. Az olasz versenyző két nagyobb ütés után térdre rogyott és sírva fakadt, azt kiabálva, hogy ez igazságtalan, majd nem fogott kezet Heliffel. Helifet korábban a Nemzetközi Bokszszövetség (IBA) kizárta a 2023-as bokszvilágbajnokság előtt, miután a nemi tesztek alapján férfinak minősítették - közölte a Telex.

A botrány várható volt, mivel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság engedélyezte Helif indulását a női mezőnyben, annak ellenére, hogy korábban az IBA kizárta. Az algériai ökölvívó az olasz Angela Carini ellen lépett szorítóba, aki a mérkőzés 46. másodpercében feladta a küzdelmet. Carini térdre rogyott, könnyekben tört ki és azt kiabálta, hogy ez igazságtalan. Az olasz később nem fogadta az algériai kézfogását.

„Mindig igyekeztem a hazámat szolgálni, de ezúttal nem volt értelme folytatni, képtelen voltam tovább bokszolni. Még a harcosok is feladják néha. Amikor a csatát elveszítik, becsülettel a földbe szúrják a kardot. És én is ezt tettem.” – nyilatkozta Carini a mérkőzést követően. Az olaszt a meccs után orvos látta el, hogy megvizsgálják, eltört-e az orra.

Helifet korábban a 2022-es világbajnokság előtt zárta ki az IBA, mondván, hogy a nemi teszt eredménye nem volt megfelelő, és túl magas volt a tesztoszteron szintje. Az olimpiai ökölvívótornát viszont a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szervezte, így Helif indulhatott a női versenyben.

A Magyar Ökölvívó Szakszövetség (MÖSZ) tiltakozik, hogy Hámori Lucának a vb-ről kizárt algériai Imane Heliffel kell megmérkőznie a 66 kilós súlycsoport negyeddöntőjében. „Nagyon szomorú vagyok, hogy egy olyan témáról kell beszélnünk, ami nem a sporttal összeegyeztethető – nyilatkozta az MTI-nek Berkó Lajos, a magyar szövetség ügyvivő testületének tagja. – Ez vállalhatatlan és felháborító! A Magyar Ökölvívó Szakszövetség minden lehetőséget megragad arra, hogy ezt szóvá is tegye.”

Berkó Lajos hozzátette, hogy a MÖSZ vizsgálja a jogorvoslati lehetőségeket Helif szereplésével szemben. Hámori Luca mindenképpen ringbe lép szombaton délután a negyeddöntőben. „Öt perce beszéltem vele. Fel van dobva, nagyon jól érzi magát a ringben, és aki látta a mai és az ír lány elleni mérkőzését, az egyetérthet velem abban, hogy jó őt látni a ringben” – mondta Berkó. „Amennyiben a NOB engedi, hogy ilyen egyenlőtlenség alakuljon ki a nők között, azt mi minden fórumon elítéljük, de a versenyzőnket nem fosztjuk meg attól a lehetőségtől, hogy olimpiai éremért bokszoljon.” Hámori korábban úgy nyilatkozott Helifről, hogy akik engedték elindulni, biztosan meggyőződtek róla, hogy nő.


Főkép forrása:
Northfoto
Címkék:
#Olimpia

További cikkek