Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

3+1 érdekesség a párizsi olimpia kapcsán

10perc.hu
2024. 07. 24.
3+1 érdekesség a párizsi olimpia kapcsán

A 2024-es párizsi olimpiai játékok számos különlegességgel készülnek a világ sportolóinak és szurkolóinak.

A pénteken kezdődő olimpiai játékok kapcsán összegyűjtöttünk néhány érdekességet, amelyek bemutatják, miért lesz az idei olimpia igazán különleges.

1. Érme

A szervezők az Eiffel-torony felújításakor lecserélt vasdarabokat használták fel az érmek készítéséhez. A Monnaie de Paris által vert medálok előlapján az olimpiai és paralimpiai játékok szimbólumai mellett a Fény városának ragyogása is megjelenik. Az érmék hátoldalán az ókori Görögországra utaló motívumok láthatók, balra a Parthenon, középen Niké, a győzelem istennője, jobbra pedig az Eiffel-torony. A paralimpiai érmek esetében Braille-írásos "Paris 2024" felirat is díszíti a medálokat. Tony Estanguet, az esemény szervezője, és Martin Fourcade, a tervezési folyamatban részt vevő olimpikon szerint ezek az érmek "Franciaország legjavát" képviselik, időtálló emlékekként kapcsolják össze az ősi és modern játékokat - olvasható a SortiraParis oldalán.

Forrás: Northfoto

2. Tahiti

Bár a 2024-es olimpiai játékok hivatalosan Párizsban kerülnek megrendezésre, a szörfversenyek helyszíne a francia tengerentúli terület, Tahiti lesz - írja a Nők Lapja. Ez az egzotikus helyszín tökéletes hullámokat kínál a versenyzők számára. A kvalifikált szörfversenyzők így nemcsak a sport, hanem a természet szépségeiben is gyönyörködhetnek majd.

3. Kabala

Idén a szervezők egy francia szimbólumot választottak: a frígiai sapkát. A "Frígek" névre keresztelt kabalák füles, piros frígiai sapkákat viselnek, amelyek a nagy francia forradalom idején a szabadság szimbólumává váltak. A kabalák szemei trikolor kokárdával vannak díszítve, melyek egyértelműen utalnak Franciaországra. Ezek a kis figurák a köztársaság és a szabadság eszméit hordozzák, és minden bizonnyal népszerű ajándéktárgyak lesznek a látogatók körében - számolt be az EuroSport.

Forrás: Northfoto

+1. Tömegfutás

Az olimpiai játékok történetében először, 2024-ben tömegfutást rendeznek a maratoni távon. Az útvonal mindenki számára nyitott lesz, így nemcsak a versenysportolók, hanem az amatőr futók is részt vehetnek. Ez a kezdeményezés lehetőséget ad arra, hogy a sport és a szabadság élménye mindenkihez eljusson, hiszen a kötöttségek nélküli futás a szabadság szimbólumát hirdeti. 

Címkék:
#Olimpia

További cikkek