Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Egy ausztrál hokis amputáltatta ujját a párizsi olimpia miatt

10perc.hu
2024. 07. 23.
Egy ausztrál hokis amputáltatta ujját a párizsi olimpia miatt

Matt Dawson, az ausztrál hokis drámai döntést hozott, hogy részt vehessen a párizsi olimpián.

A 30 éves Matt Dawson, aki három évvel ezelőtt tagja volt az ezüstérmes ausztrál csapatnak a tokiói olimpián, drámai lépésre szánta el magát: 

amputáltatta jobb kezének gyűrűsujját, hogy részt vehessen a párizsi nyári olimpián.

Dawson néhány héttel az olimpiai játékok előtt eltörte jobb gyűrűsujját, és az orvosok két lehetőséget ajánlottak fel neki: vagy gipszbe teszik a kezét, és megvárják, míg felépül, vagy amputálják az ujjának sérült részét. Az elhúzódó gyógyulási folyamat miatt az amputáció mellett döntött, így esélye maradt a versenyen való részvételre - írja a France 24.

„A plasztikai sebésszel együtt hoztunk egy tájékozott döntést, nemcsak a párizsi játékok miatt, hanem a későbbi életemre is tekintettel” 

– nyilatkozta Dawson.

Colin Batch, az ausztrál csapat edzője, kiemelte Dawson elkötelezettségét és bátorságát. „Ez nem olyasmi, amit egy edző eldönthet egy játékos számára” – mondta Batch. „Matt hihetetlen áldozatot hozott, és ezzel magasra tette a lécet mindenki számára.”

Dawson döntése különösen figyelemre méltó, mivel hat évvel ezelőtt egy másik súlyos sérülést is elszenvedett: 

akkor majdnem elvesztette a szemét, miután egy hokiütővel fejbe találták.

Az ausztrál csapat a tokiói olimpia döntőjében Belgium ellen büntetőpárbajban maradt alul, de továbbra is erős esélyesnek számítanak. Az első párizsi mérkőzésükre július 27-én kerül sor Argentína ellen.

Dawson reményei szerint a rehabilitáció gyors és sikeres lesz, hogy a legjobb formáját hozhassa a játékokon. „Ez egy kis változás jelenleg, de izgalmas kihívás is” – mondta Dawson, hozzátéve, hogy másoknak sokkal nagyobb problémáik vannak az életben, mint egy ujj elvesztése.

Főkép forrása:
Creative Commons/Blackcat
Címkék:
#Olimpia

További cikkek