Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Jön a csillagok háborúja! Ki lesz a ring királya: Fury vagy Uszik?

10perc.hu
2024. 05. 16.
Jön a csillagok háborúja! Ki lesz a ring királya: Fury vagy Uszik?

Pontosan 29 éve várnak a bokszrajongók arra, hogy a profi bunyó királykategóriájában újra legyen egy vitathatatlan bajnok – most a hétvégén teljesül a vágyuk.

Mielőtt belecsapunk a lecsóba, nem árt tisztázni a bokszrajongók számára, ki számít ma vitathatatlan bajnoknak? A profi ökölvívást napjainkban 4 nagy szervezet uralja: a WBC, a WBO, a WBA és az IBF. A képlet egyszerű, az a bokszoló, aki be tudja gyűjteni, és egy időben birtokolja egy súlycsoporton belül az említett szervezetek világbajnoki címeit – olvasható a profiboksz.hu szakportálon.

Nos, szombaton, május 18-án – magyar idő szerint úgy éjfél körül – Szaúd-Arábia fővárosban, Rijádban olyan profi ökölvívó mérkőzésre kerül sor, amelyhez hasonlót legutóbb több mint 24 évvel ezelőtt, 1999. november 13-án láthattak a nézők. Akkor egy döntetlent követően már másodszor feszült egymásnak Las Vegasban a WBC nehézsúlyú világbajnoka Lennox Lewis és a WBA, IBF öveket birtokló Evander Holyfield. Az 1988-ban alapított WBO ekkor még nem számított nagy világszervezetnek. Az emlékezetes találkozó végén az előbbi bunyós kezét emelték a magasba, így Lewis lett a kategória vitathatatlan bajnoka. Az utolsó, aki az összes nagy szervezet övét megszerezte a királykategóriában.

Az azóta eltelt években az ukrán Vlagyimir Klicsko került a legközelebb a vitathatatlan trónhoz, ő a WBA, IBF és WBO öveket birtokolta, igaz volt időszak, amikor a hiányzó WBC övet éppen a testvére, Vitalij birtokolta – 2012. szeptember 8-án védte meg utoljára Manuel Carr kiütésével –, és a fivérek nem akartak egymással bokszolni. Ám ezeket a címeket a mostani egyik főszereplő, Tyson Fury vette el tőle, amikor simán kipontozta az ukránt.

Szombaton este Rijádban két veretlen világbajnok, a WBC jelenlegi címvédője, a 35 éves brit Tyson Fury (34-0-1, 24 KO) és a WBO, IBF, WBA, IBO öveket őrző 37 éves ukrán Oleksandr Uszik (21-0-0, 14 KO) csap össze egy túlzás nélkül sporttörténelmi küzdelemben, a győztes pedig egyedüliként fogja uralni a királykategóriát az első négyöves bajnokként. Egy biztos, a megkoronázott király végérvényesen beírja magát az ökölvívás történetébe.

A világ egyik legelismertebb szakírója, Adam Abramowitz a The Ring Magazine hasábjain megjelent cikkében részletesen szétbontotta és kivesézte a két veretlen klasszis stílusát, ütéseit, képességeit – melyet a profiboksz.hu szemlézett.

Az amerikai szakember úgy véli, mindkét bunyós akkor volt a legjobb, amikor nagy volt a tét, komoly volt az ellenfél. Karrierje legnagyobb mérkőzésein Fury mindig nagy önbizalommal és jól bokszolt eddig. Uszik nyerő típus, ennek is nagy része van abban, hogy idáig jutott.

 Fury a ringen kívüli életében aggasztó dolgokat képes művelni, de ha koncentrált, összeszedett, akkor nagyon nehéz őt megállítani.

A 37 évesen Uszikra nagy mentális és fizikai teher is nehezedik a hazájában dúló háború miatt, és úgy tűnt, hogy a Joshua elleni visszavágón fáradt is volt, és voltak más meccsei is, ahol messze nem volt olyan jó, mint előzőleg. De még akkor is, amikor nem 100%-os, eddig mindig megtalálta a módját, hogy nyerjen.

Még egy további tényezőt is figyelembe kell venni. Úgy tűnik kívülről, hogy a sportban érdekelt pénzemberek sokkal szívesebben látnák Fury-t Joshua ellen, mint egy harmadik Uszik-Joshua meccset. Jelentsen egy bármit is, ez előny lehet Furynak. Mindenesetre Abramowitz szerint az ukrán kezét emelik majd a magasba rendkívül szoros pontozást követően. A legutóbbi vitathatatlan nehézsúlyú világbajnok, Lennox Lewis viszont homlokegyenest másként látja az esélyeket.

„Úgy gondolom, hogy Fury nagyszerű adottságokkal rendelkezik: magas, jól mozog mindkét lábáról, remek a balegyenese, képes bátran támadni, és jelenleg nehéz legyőzni egy ilyen képességű, ilyen nagydarab fickót. Úgy gondolom, hogy ezekben az esetekben mindig a nagyobb bunyós van előnyben. Szerintem Tyson Fury győz pontozással, de Uszikot sem szabad leírni"

- vélekedett Lewis.

A nemzetközi szaksajtó szerint az is eldőlt, hogy a rutinos minnesotai bíró, Mark Nelson lesz a mérkőzésvezetője a csúcsrangadónak. Nelson kifejezetten tapasztalt, elismert bírónak számít, azonban a 2017-es, Pacquiao vs. Horn csata után sok kritikát kapott, mert egyrészt megtorlatlanul hagyta Horn fejeléseit, másrészt pedig olyan vélemények is vannak, amelyek szerint le kellett volna léptetni a súlyosan felszakadó ausztrál bunyóst, aki végül nagy meglepetés okozva, igen csak vitatható pontozással legyőzte Pacquiaot.

Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek