Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Eb-selejtezők: Marco Rossi 28 játékossal vívta meg sikerrel a selejtezőket

10perc.hu
2023. 11. 20.
Eb-selejtezők: Marco Rossi 28 játékossal vívta meg sikerrel a selejtezőket

Hat olyan futballista van, aki mind a nyolc összecsapáson szerephez jutott, míg a sorozat házi gólkirálya négy találattal Szoboszlai Dominik és Varga Barnabás lett.

A magyar labdarúgó-válogatott a második félidőben hátrányból fordítva 3-1-re legyőzte a vendég montenegrói csapatot a vasárnapi Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen, így öt győzelemmel és három döntetlennel, veretlenül és csoportelsőként végzett és a második kalapból várhatja december 2-án a jövő évi kontinensviadal hamburgi sorsolást.

A telt házas Puskás Arénában aratott sikernek köszönhetően a nemzeti együttes immár 12 találkozó óta nem talált legyőzőre - legutóbb 2000 márciusa és 2001 áprilisa között volt ilyen jó sorozata - és 1976 után zárt ismét veretlenül egy naptári évet. Ráadásul ezzel a veretlenségi sorozattal jelenleg a legjobb válogatott a kontinensen.

Marco Rossi szövetségi kapitány 28 játékost vetett be az Európa-bajnoki selejtezősorozat nyolc mérkőzése során a magyar labdarúgó-válogatottban, amely veretlenül és csoportelsőként jutott ki a kontinensviadalra. Hat olyan futballista van, aki mind a nyolc összecsapáson szerephez jutott.


Marco Rossi ajándékot kapott a szurkolóktól    Fotó: MTI/Hegedűs Róbert


A kapus Dibusz Dénes mellett a csapatkapitány Szoboszlai Dominik és a védelemben Szalai Attila végig is játszotta valamennyi találkozót. Rajtuk kívül minden alkalommal kezdő volt a nemzeti együttes legtapasztaltabb tagja, a 77-szeres válogatott Nagy Ádám is, akit háromszor lecserélt a magyar állampolgársággal is rendelkező olasz szakvezető.

A védelem másik oszlopos tagja, Lang Ádám hét meccset játszott végig, egyszer pedig becserélték. A hatodik "százszázalékos" futballista pedig a középcsatár Ádám Martin, akit a mérkőzések felén be-, míg a másik felén lecserélt Rossi.

Az Eb-selejtezők során a magyar labdarúgó-válogatottban szerepelt játékosok

  • 8-szor: Dibusz Dénes, Szalai Attila, Lang Ádám, Nagy Ádám, Szoboszlai Dominik, Ádám Martin
  • 7-szer: Kerkez Milos, Styles Callum
  • 6-szor: Sallai Roland, Varga Barnabás, Nego Loic
  • 5-ször: Csoboth Kevin, Bolla Bendegúz, Kalmár Zsolt
  • 4-szer: Willi Orbán, Botka Endre, Gazdag Dániel
  • 3-szor: Fiola Attila, Nagy Zsolt
  • 2-szer: Kleinheisler László, Kata Mihály, Németh András
  • 1-szer: Vécsei Bálint, Baráth Péter, Ferenczi János, Balogh Botond, Szuhodovszki Soma, Horváth Krisztofer

A szövetségi kapitány nem félt a fiatalokhoz nyúlni, ugyanis Szuhodovszki Soma és Kata Mihály személyében újoncokat is avatott az Eb-selejtezők során. Csoboth Kevin és Balogh Botond pedig pályafutása során először kezdett a címeres mezben, utóbbi egyetlen lehetősége alkalmával végig is játszotta a Montenegró ellen 3-1-re megnyert zárófelvonást.


Szoboszlai Dominik nemcsak csapatkapitánya és vezére volt a válogatottnak, hanem Varga Barnabással együtt a selejtezők házigólkirálya      Fotó: MTI/Kovács Tamás


A magyar válogatott 16 gólján hét játékos osztozott: Varga Barnabás és Szoboszlai Dominik négy-négy, Ádám Martin és Sallai Roland pedig két-két találatot szerzett, míg Willi Orbán, Vécsei Bálint és Nagy Ádám egyszer volt eredményes. A legfontosabb gól viszont Aleksz Petkov nevéhez fűződik: a bolgár védő a saját kapujába fejelte a labdát a csütörtöki Eb-selejtezőn, és azzal vált biztossá a nemzeti együttes Eb-részvétele.

A magyar gólszerzők

  • 4 gólos: Szoboszlai Dominik, Varga Barnabás
  • 2 gólos: Ádám Martin, Sallai Roland
  • 1 gólos: Nagy Ádám, Willi Orbán, Vécsei Bálint
  • öngól: Aleksz Petkov (bolgár)


Főkép forrása:
MTI/Kovács Tamás

További cikkek