Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Aranylabda: nyolcadszor is Lionel Messi! Szerinted megérdemelte?

10perc.hu
2023. 10. 31.
Aranylabda: nyolcadszor is Lionel Messi! Szerinted megérdemelte?

Az Inter Miami 36 esztendős szupersztárja - aki már eddig is rekorder volt a díj történetében - a Párizsban rendezett díjátadón elmondta, ez az argentin nemzeti csapat sikere is egyben.

Ahogy arra már előre számítani lehetett, tegnap este a párizsi díjkiosztón az argentin válogatottat tavaly világbajnoki címig vezető Lionel Messi pályafutása során nyolcadik alkalommal nyerte el a France Football magazin által odaítélt és az év legjobb játékosának járó Aranylabdát. Noha az előző hét alkalom némelyikénél is voltak viták arról, vajon megérdemelte-e Messi az elismerést, ám ezek a hangok most erősödtek fel a legjobban.

A kritikusok elsősorban azzal érveltek, hogy az argentin játékos a világbajnokságon kívül a legmagasabb szintű nemzetközi futballhoz mérten gyakorlatilag értékelhetetlen teljesítményt nyújtott. A Paris Saint-Germain csapatával csak bajnoki címet szerzett, és Messi teljesítménye a 41 mérkőzésen szerzett 21 gól és a húsz gólpassz ellenére szinte értékelhetetlen volt. Majd új csapatával, az amerikai MLS-ben szereplő Inter Miamival a rájátszásba való bejutást sem tudta elérni.

Ugyanakkor végre-valahára megszerezte 35 évesen Argentína vezéreként a világbajnoki címet, és Katarban tényleg legszebb napjaira emlékeztetően játszott, ő lett – nem érdemtelenül – a vb legjobbja. És akkor most kapott még egy ajándékot: a nyolcadik Aranylabdát.


Az argentin játékos a világbajnokságon kívül a legmagasabb szintű nemzetközi futballhoz mérten gyakorlatilag értékelhetetlen teljesítményt nyújtott      Fotó: MTI/MTVA


Az Inter Miami 36 esztendős szupersztárja - aki már eddig is rekorder volt a díj történetében - a hétfőn, Párizsban rendezett díjátadón elmondta, ez az argentin nemzeti csapat sikere is egyben. Messi beszédében megemlékezett honfitársáról, a 2020-ban elhunyt Diego Maradonáról is, aki ezen a napon ünnepelte volna 63. születésnapját.

A dél-amerikai támadó norvég Erling Haalandot (Manchester City) és a francia Kylian Mbappét (Paris Saint-Germain) utasította maga mögé a szavazáson, melynek során nem a naptári évben, hanem a szezonban nyújtott teljesítmény alapján született döntés.

Az ötödik alkalommal odaítélt női Aranylabdát az FC Barcelonában játszó Aitana Bonmatí kapta meg, a spanyol futballista idén világbajnoki címet is nyert hazája válogatottjával. A legjobb 21 éven aluli labdarúgónak járó díjat, a Kopa-trófeát - amelyről az eddigi Aranylabda-győztesek szavaztak - a Real Madridot erősítő angol Jude Bellingham nyerte el.

A negyedszer odaítélt, legjobb kapusnak járó Jasin-díjat a világbajnok argentin válogatott és az Aston Villa hálóőre, Emiliano Martínez érdemelte ki. A legjobb csatárnak járó Gerd Müller-trófeát a 56 találatot szerző Haaland kapta, akinek csapata, a triplázó, Angliában bajnok és FA Kupa-győztes, valamint a története első Bajnokok Ligája-diadalát arató Manchester City, a tavalyi évhez hasonlóan az év együttese lett.

Főkép forrása:
MTI/MTVA/Michel Euler

További cikkek