Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Szoboszlai: „Az irány jó, mindenkinél jobban akarjuk a sikert”

10perc.hu
2023. 10. 15.
Szoboszlai: „Az irány jó, mindenkinél jobban akarjuk a sikert”

Marco Rossi szövetségi kapitány a szerbek újbóli 2-1-es legyőzése után még nem ünnepel, mert elmondása szerint a magyar labdarúgó-válogatottnak még két pontra szüksége van ahhoz, hogy elérje a célját, azaz kijusson az Európa-bajnokságra.

Igazi fociláz uralkodik ma Magyarországon. Klubszinten a Ferencváros ismét esélyes arra, hogy továbbjusson a csoportjából a Konferencia-ligában – két forduló után vezeti a kvartettjét –, míg a válogatott egy lépésre áll attól, hogy 1986 után először, egyeneságon kijusson egy nagy nemzetközi tornára.

Az immár kilenc mérkőzés óta veretlen nemzeti együttes – amely szombaton este a Puskás Arénában 2-1-re verte Szerbiát – a mostani sikernek köszönhetően kedden Kaunasban már úgy lép pályára, hogy ha legyőzi Litvániát, akkor két meccsel a csoportküzdelmek vége előtt bebiztosítja sorozatban harmadik Eb-részvételét.

A csapatkapitány Szoboszlai Dominik szerint szombat este a szerbek ellen 2-1-re megnyert Európa-bajnoki selejtezőn a magyar labdarúgó-válogatott egyszerűen jobban akarta a győzelmet riválisánál. „Ilyen mérkőzésre számítottunk, tudtuk, hogy itthon sem lesz egyszerű, hiszen az ellenfélnél kiváló játékosok futballoznak, de ezt mi jobban akartuk" - nyilatkozta a Puskás Aréna vegyes zónájában a Liverpool klasszisa.

Szoboszlai először még nem akarta kimondani azt, amire az újságírók célozgattak. „Nagyon úgy néz ki, hogy jó irányba haladunk, és persze most boldogok vagyunk, de ugyanúgy százszázalékosan fogunk koncentrálni a következő mérkőzésre" - közölte. Majd egy cinkos mosollyal kísérve azért csak kimondta: „Győzünk Litvániában, és már kedden kijutunk az Európa-bajnokságra!”


A csapatkapitány Szoboszlai Dominik szerint a szerbek ellen 2-1-re megnyert Eb- selejtezőn a magyar labdarúgó-válogatott egyszerűen jobban akarta a győzelmet riválisánál    Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt


A középpályás külön kiemelte Nego Loic játékát, ezért amikor lecserélték a Le Havre játékosát – aki két gólpasszt is kiosztott –, jelezte a szurkolóknak, hogy hatalmas tapsot érdemel, mert az elmúlt mérkőzéseken kiemelkedően futballozott. „Szerintem észbe kapott, hogy nincs egyedül a posztján, és itt mindenkinek meg kell dolgozni a helyéért" - mondta Szoboszlai.

Marco Rossi szövetségi kapitány a szerbek újbóli 2-1-es legyőzése után még nem ünnepel. Ugyanis elmondása szerint a magyar labdarúgó-válogatottnak még két pontra szüksége van ahhoz, hogy elérje a célját, azaz kijusson az Európa-bajnokságra.

„Még nem értük el a célunkat. Persze minden lehetőségünk megvan, hogy elérjük, mert most már óriási balszerencse kellene ahhoz, hogy lemaradjunk az Eb-ről, de két pontra még szükségünk van" - kezdte értékelését higgadtan a szakvezető. Úgy vélekedett, nincs nagy titka annak, hogy a nemzeti együttes rendszerint megnyeri a kiélezett meccseket, szerinte olyan csapata van, amelyik szívvel küzd, ez pedig az óriási alázatból fakad.

„Azok is alázatosak, akik pályán vannak, és azok is, akik a kispadon ülnek. Csányi Sándor elnök úrnak azt mondtam, hogy ma két évet öregedtem, mert nagyon megszenvedtük ezt a meccset. Az ellenfél fizikai fölényben volt, és a rögzített helyzetekben is erősnek bizonyult. Nem minőségben kerekedtünk felül, hanem a szívünknek köszönhetően, amihez egy csipetnyi szerencse is kellett" - fogalmazott Rossi.


Marco Rossi beismerte, hogy van egy nagy "hibája": elsődlegesen emberként nézi a játékosait, és csak azután figyeli a játékukat     Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt


A már magyar állampolgársággal is rendelkező olasz tréner kifejtette, technikailag és taktikailag is a szerb csapat a csoport legerősebb tagja annak ellenére, hogy mindkétszer sikerült 2-1-re legyőzni. Beismerte, hogy van egy nagy "hibája", amit Olaszországban a sportigazgatók a szemére vetettek, mégpedig, elsődlegesen emberként nézi a játékosait, és csak azután figyeli a játékukat.

Elárulta, sosem használja, hanem alkalmazza a játékosait, ezért hívta meg Nego Loicot akkor is, amikor a Székesfehérváron padoztatták az előző idényben. „Lang Ádám jól játszott Willi Orbán pozíciójában, de a csapatba kerülő másik két védő is, azaz Fiola Attila és Botka Endre is. Sallai Roland óriási tehetség, amikor hiányzott, akkor azt megérezte a válogatott. Szerény véleményem szerint játszhatná nagyobb klubban, mint a Freiburg" - válaszolt személyi kérdésekre az 59 éves mester.

Kalmár Zsolt kiállításáról azt mondta, a lefújás után odaszóltak neki, ezért a fehérvári középpályás odament, majd hátulról meglökték, amire elindult a tömegjelenet. Hozzátette, bosszantja az eset, de Litvániában ott lesz a csapattal Horváth Krisztofer, mivel így Kalmárra nem számíthat eltiltás miatt.

„Azt mondtam a játékosoknak, hogy a négy döntő közül ez a mostani volt az első. Kedden Litvániában jön a második, s bár az ellenfél nincs azonos értéken Szerbiával, de nem szabad leírni őket, mert egyrészt most nyertek 2-0-ra Bulgáriában, másrészt merőben más körülmények várnak majd ránk. Elég, ha annyit mondok, 4-5 Celsius-fok lesz Kaunasban, de győzünk, akkor visszanyerem a most elvesztett két évet" - mondta Rossi.

Főkép forrása:
MTI/Kovács Tamás

További cikkek