Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

F1 Magyar Nagydíj: miénk ez a cirkusz – egészen 2032-ig

10perc.hu
2023. 07. 22.
F1 Magyar Nagydíj: miénk ez a cirkusz – egészen 2032-ig

Ötéves szerződéshosszabbítást írtak alá a 38. Magyar Nagydíj szombati napján, Mogyoródon, azaz további 9 évig a Hungaroring ott lesz a Forma-1 versenynaptárában.

Fantasztikus sportdiplomáciai siker, ugyanakkor komoly vállalások – így foglalhatnánk össze azt az örömteli tényt, miszerint az eredetileg 2027-ig érvényes megállapodás 2032-ig történő meghosszabbításáról írt alá szerződést Stefano Domenicali, az F1 elnök-vezérigazgatója valamint Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.

Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára a bejelentéskor elmondta, a versenysorozat jogtulajdonosa a hosszabbítás feltételéül szabta, hogy a 2026-os viadalig elvégezzék a Hungaroring teljes megújítását.

"Terveink szerint év végére megszületik a munkákra vonatkozó közbeszerzési eljárás eredménye, majd a kormány támogató döntése után 2024 elején lép hatályba a szerződés és elkezdődhetnek az előkészületi munkálatok" - mondta az államtitkár.


Ötéves szerződéshosszabbítást írtak alá a 38. Magyar Nagydíj szombati napján, Mogyoródon     Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt


A Forma-1-es Magyar Nagydíjat 1986 óta megszakítás nélkül minden évben megrendezték, ezzel a mogyoródi pálya Monza mögött a második azoknak a versenyeknek a rangsorában, amelyek folyamatosan szerepelnek a naptárban.

"Ez a futam már régen túlmutat egy egyszerű sporteseményen: Magyarország egyik legfontosabb nemzetközi rendezvénye, amelyre minden évben külföldi szurkolók tízezrei látogatnak el hazánkba, a televíziós közvetítést pedig az egész világon látják" - tette hozzá.

Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója azt mondta, a tervek szerint a 2026-os Magyar Nagydíjra teljes egészében megújul a pálya - a főépülettel, a főlelátóval és a szurkolói zónával együtt -, így az új szerződéses periódusban világszínvonalú környezetben láthatják vendégül a csapatokat és a szurkolókat. Hozzátette, a 38. Forma-1-es Magyar Nagydíj négy napja alatt - a jegyeladási adatok alapján - több mint 300 ezer nézőre számítanak Mogyoródon.

Stefano Domenicali, a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság elnök-vezérigazgatója szerint Magyarország több okból is fontos a versenysorozat számára, és lényeges, hogy a szombaton bejelentett szerződéshosszabbításnak köszönhetően hosszú távon tudnak számolni a Hungaroringgel.


A 38. Forma-1-es Magyar Nagydíj négy napja alatt - a jegyeladási adatok alapján - több mint 300 ezer nézőre számítanak Mogyoródon      Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt


„Magyarország egyrészt azért fontos nekünk, mert az F1 jelenlegi, folyamatosan növekvő népszerűsége közben meg kell találnunk a megfelelő egyensúlyt a tradicionális helyszínek, valamint az úgynevezett új piacok között. Másrészt Európa ezen régiójában hatalmas potenciált látunk arra, hogy még inkább ráirányítsuk a figyelmet a sportágunkra" - mondta Domenicali.

Mindenesetre a Hungaroring nyolcszor megkoronázott királya, a brit Lewis Hamilton indulhat a vasárnapi futam első rajtkockájából, mégpedig rekordot jelentő kilencedik alkalommal. „Nem számítottunk arra, hogy megszerezzük a pole pozíciót, mert a többiek erősnek tűntek. Hihetetlen érzések kavarognak bennem" - fogalmazott a pályafutása 104. rajtelsőségét megszerző brit pilóta, aki legutóbb 34 futammal ezelőtt, a 2021-es Szaúdi Nagydíjon startolhatott az élről.


A Silverstone-ban dobogós trió - Lando Norris, Lewis Hamilton és Max Verstappen - a Hungaroringen is a leggyorsabb volt az időmérőt    Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt


A címvédő Max Verstappené a második rajthely, aki kijelentette, hogy az autója "szörnyű volt", és akkor is ezt mondaná, ha megnyerték volna a kvalifikációt. "Nem éreztem jól magam, túlkormányzott volt a kocsi és az egyensúllyal is problémáink voltak. Olyan volt az autó eleje, mintha jégen vezetnék. Hatalmas csalódás eddig ez a hétvége" - jelentette ki Verstappen.

A harmadik rajtkockából induló Lando Norris elmondta, nem igazán szokott hozzá ahhoz, hogy egymás után két nagydíjon is ott üljön a sajtótájékoztatón. "Kevesebb mint kilenc századmásodperccel maradtunk le a pole-ról, emiatt nyilván kicsit csalódott vagyok, de ugyanakkor boldog is, mert nem volt ez egy rossz időmérő. Jó visszajelzés, hogy ilyen közel voltunk, főleg, mert alacsony sebességen továbbra is szenvedünk" - jelentette ki a brit pilóta.

A 38. Forma-1-es Magyar Nagydíjat vasárnap 15 órától rendezik a Hungaroringen.

Főkép forrása:
MTI/Balogh Zoltán
Címkék:
#Forma 1

További cikkek