Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Élete legnagyobb esését zúzódásokkal úszta meg Kovács Bálint

10perc.hu
2023. 06. 21.
Élete legnagyobb esését zúzódásokkal úszta meg Kovács Bálint

A 21 éves versenyző ugyan ötödik - a tavalyi Le Mans-i versenyt technikai hiba miatt feladta a csapata - 24 órás vb-futamát teljesítette.

Idei második vb-futamára készült a legendás belga aszfaltcsíkon, Spa-Francorchampsban Kovács Bálint, aki az idei Endurance-világbajnokságon a Maco Racing Team állandó versenyzőjeként az EWC valamennyi európai futamán rajthoz áll a Superbike kategóriában. Bálinték legutóbb Le Mans-ban a 13. helyen értek célba – rengeteg technikai gond merült fel a Yamahával –, és ezzel 8 vb-ponttal kezdte meg a csapat a szezont.

A 21 éves versenyző ugyan ötödik - a tavalyi Le Mans-i versenyt technikai hiba miatt feladta a csapata - 24 órás vb-futamát teljesítette, de saját elmondása szerint élete legnagyobb bukását szenvedte el a verseny közben. Mivel nem volt törése, egy rövid kórházi látogatás után vissza tudott ülni a motorra, amelyet végül a tizenkilencedik helyen hoztak be csapattársaival.

A H-Moto Team motorosa a horvát Martin Vugrinec és a francia Enzo Boulom váltótársaként próbálta meg sikerre vinni csapata Yamaha YZF R1-esét. Vugrinec újoncként indult, míg Boulom hatalmasat bukott Le Mansban – elrepedt a lapockája –, így a rajt előtt a verseny teljesítését tűzte ki elsősorban maga elé a csapat.


A bukását követően komoly fájdalmakkal ugyan, de teljesített három felmenetelt Bálint      Fotó: H-Moto Team/Izsó Krisztián


Kovács saját elmondása szerint élete legnagyobb balesetét szenvedte el. A HUMDA Academy által támogatott versenyzőt kórházba is szállították, ahol szerencsére kiderült, hogy nem lett komoly baja. Ezt követően visszatért csapatához. Beiktatott egy háromórás regenerációs alvást, majd miután a fizioterapeuták kezelésbe vették, negyed 8-kor ismét pályára gurult, majd komoly fájdalmakkal ugyan, de teljesített három felmenetelt.

„Az időmérő jól sikerült, de a motor megmakacsolta magát a rajtnál, így a mezőny végéről kellett feljönnünk. Sajnos, amikor már a legjobb tizenötben voltunk, hatalmasat buktam egy gyors kanyarban, a Yamaha kirepült alólam a szervizútra. Szerencsére nem törött el semmim, így még visszaülhettem a motorra. Persze, nem tagadom, még most is fáj a hátam és a kezem, de muszáj volt végigcsinálni. Hatból öt 24 órás vb-futamot teljesítettem, mostantól ismét az IDM-re koncentrálok” – jelentette ki Kovács Bálint.

Csapata végül 504 körrel zárt, ami összesítésben a tizenkilencedik, az EWC mezőnyében pedig a tizedik helyre volt elég. A Maco Racing Team 11 ponttal a tizenharmadik pozíciót foglalja el összetettben.

Főkép forrása:
H-Moto Team/Izsó Krisztián

További cikkek