Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Európa-liga: ki más, mint a Sevilla – hétből hétszer lettek kupagyőztesek az andalúziaiak

10perc.hu
2023. 06. 01.
Európa-liga: ki más, mint a Sevilla – hétből hétszer lettek kupagyőztesek az andalúziaiak

A Sevilla 1-1-es döntetlent követően 11-esekkel múlta felül az AS Romát a labdarúgó Európa-liga szerdai döntőjében, melyet a Puskás Arénában rendeztek.

Mindent megkapott Budapest, ami egy nemzetközi kupadöntővel jár: rengeteg szurkoló, tömegverekedések, fantasztikus hangulat, végletekig kiélezett meccs. A Puskás Arénában rendezett Európa-liga finálé méltó volt a döntőkhöz, ráadásul a nézők egy majd 140 perces drámát kaptak a csapatoktól.

A 35. percben az olaszok szereztek vezetést a bokasérülése ellenére játszó Paulo Dybala találatával, majd a spanyolok Gianluca Mancini öngóljával egyenlítettek az 55. percben. Bár a hátralévő időben mindkét csapatnak voltak lehetőségei, azok kimaradtak, a hosszabbítás pedig már jóval óvatosabb játékot hozott, így a 11-esek döntöttek a budapesti fináléban. Az idegek csatáját a Sevilla nyerte 4-1-re.

Az andalúziai együttes hetedik döntőjét játszotta a második számú európai kupasorozatban és valamennyit megnyerte. José Luis Mendilibar vezetőedző ki akarja élvezni a sikert, melyet a Sevilla labdarúgócsapatával aratott az Európa-liga Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.


A nézők egy majd 140 perces drámát kaptak a csapatoktól    Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt


„Most ki akarjuk élvezni ezt a diadalt, mert sokat dolgoztunk érte és valami nagy dolgot hajtottunk végre. Nem tudom, hogy hosszabbítok-e, de jelenleg nem is érdekel. Ahogy mindig is mondtam, egy kicsit több mint két hónapra érkeztünk. És amiért jöttünk, azt elvégeztük, mert kivezettük a klubot a kieső zónából és megnyertük az Európa-ligát. Hálásnak kell lennünk a klubnak ezért a lehetőségért, hogy ilyen nagyszerű játékosokkal dolgozhattunk és ezt a diadalt átélhettük" - fogalmazott a március 21-én kinevezett baszk tréner.

José Mourinho, az AS Roma labdarúgócsapatának vezetőedzője élesen kritizálta a játékvezető ténykedését az Európa-liga döntője után. A pályafutása hatodik európai kupadöntőjén először veszítő szakember elárulta, hogy a meccs után azt mondta játékosainak, ezúttal sem megy haza kevésbé büszkén, mint az előző öt megnyert fináléja után, mert a tanítványai mindent megtettek.

„Ahogy korábban is mondtam, vagy a kupával távozunk innen vagy holtan. És holtan távozunk. A játékosok hullafáradtak, és én is. Nagyon kemény döntő volt, amelyen szerintem 150 percet játszottunk" - mondta megtörten Mourinho, aki az ezüstérmét odaajándékozta egy szurkolónak, mondván nem gyűjti az ezüstöket, ezért inkább odaadta.

A portugál mester korábban a Portóval diadalmaskodott az UEFA Kupában és a Bajnokok Ligájában, majd az Internazionaléval újra a BL-ben, aztán a Manchester Uniteddel az Európa-ligában, tavaly pedig a Romával a Konferencia-ligában, a hatodik diadalával pedig megelőzhette volna Giovanni Trapattonit.

Mourinho a jövőjével kapcsolatban nem árult el semmit. Mint mondta, hétfőig lesz Rómában, mert vasárnap még játszaniuk kell a Speziával, de nem ülhet majd le a kispadra, utána viszont pihenésre van szüksége, mert fizikálisan és pszichésen is nagyon kimerült.


Nem jött össze a hatból hat Mourinhonak, aki az ezüstérmét odaajándékozta egy szurkolónak, mondván nem gyűjti az ezüstöket     Fotó: Czeglédi Zsolt


Európa-liga, döntő

Sevilla (spanyol)-AS Roma (olasz) 1-1 (0-1, 1-1, 1-1) - 11-esekkel 4-1

Puskás Aréna, 61 476 néző, v.: Anthony Taylor (angol)

Sevilla: Bono - Jesús Navas (Montiel, 95.), Badé, Gudelj (Marcao, 128.), Alex Telles (Rekik, 95.) - Fernando (Jordan, 128.), Rakitic - Ocampos, Óliver Torres (Suso, a szünetben), Bryan Gil (Lamela, a szünetben) - en-Nesziri.

AS Roma: Rui Patrício - Ibanez, Mancini, Smalling - Spinazzola (Llorente, a hosszabbítás szünetében), Cristante, Matic (Bove, 120.), Zeki Celik (Zalewski, a hosszabbítás előtt) - Pellegrini (El Shaarawy, a hosszabbítás szünetében), Abraham (Belotti, 75.), Dybala (Wijnaldum, 68.).

Gólszerzők: Mancini (55., öngól), illetve Dybala (35.)

Főkép forrása:
MTI/Kovács Tamás

További cikkek