387.60 Ft

357.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Már egy lakószobára sem elég az átlagbérrel felvehető hitel

10perc.hu
2023. 04. 25.
Már egy lakószobára sem elég az átlagbérrel felvehető hitel

Tavaly tavasszal a zöld hitelek hihetetlen keresletet támasztottak a piacon, miközben ma a magas kamatok miatt jelentősen visszaesett a felvett lakáshitelek száma.

Éves szinten ötödére esett az új építésű lakások finanszírozása a bankokban. 2022 februárjában 17,9 milliárd forint értékben kötöttek szerződést a bankok az új lakást vásárló ügyfelekkel, addig idén februárban mindössze 3,7 milliárd forint értékben vettek fel a háztartások új lakás vásárlása céljában jelzáloghitelt a bankoknál.

Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője arra emlékeztet, hogy ilyen csekély összegű hitelt utoljára 2017. májusában vettek fel új lakás vásárlására az emberek, ám akkoriban az új lakások piacán kiemelkedőnek számító Budapesten még 680-700 ezer forintos négyzetméter áron lehetett új lakást vásárolni. Tavaly ugyanakkor már 1,3 millió forintot kértek az építtetők egy új lakás négyzetméteréért a fővárosban.

A szakember szerint a következő hónapokban még drámaibb visszaeséssel lehet számolni. Egyrészt az ingatlanpiacról eltűntek az új projektek. Az Otthon Centrum kimutatásai szerint az idei év első három hónapjában mindössze 17 új projekt körülbelül 650 lakása jelent meg az online értékesítési felületeken, ami az elmúlt év utolsó negyedévéhez képest az új lehetőségek megfeleződését jelenti.

Az Eltinga Budapesti Lakáspiaci Riportja szerint az eladott lakások száma 30 százalékkal esett vissza, alig több, mint 700 új építésű lakás talált gazdára a fővárosban az év első három hónapjában, amelynél kevesebb lakásvásárlásra az elmúlt hét évben csak a koronavírus járvány kitörésekor, 2020. II. negyedévében volt példa.


Alig több, mint 700 új építésű lakás talált gazdára a fővárosban az év első három hónapjában, de a használt lakás piacán sem jobb a helyzet       Fotó: Pixabay


A következő hónapokban az új lakások finanszírozása azokkal a hónapokkal versenyez majd, amikor az MNB Zöld Otthon Hitele miatt új lakás hitelboom alakult ki. 2022. márciusában 33, áprilisban 40,1, májusban az idén februári értéknél tízszer több, 37,6 milliárd forintnyi új lakást finanszírozó hitelt helyeztek ki a bankok.

Gergely Péter elmondta, a magas kamatok miatt a kereslet nem tud visszatérni a piacra: a 2022. decemberi 387 ezer forintos nettó átlagbér a jelenleg a piacon elérhető legjobb meghirdetett hitelkonstrukció esetében is – a Magyar Nemzeti Bank hitelfék szabályait betartva - maximum 19,5 millió forintos 20 éves futamidejű jelzáloghitel felvételét teszi lehetővé – ebből az összegből mindössze 15 négyzetméternyi új lakás megvásárlása finanszírozható Budapesten.

Ez kisebb, mint az a legalább 16 négyzetméteres lakószoba, aminek meglétét minden 30 négyzetmétert meghaladó hasznos alapterületű ingatlan esetében az építésügyi szabályzat (OTÉK) előír. Egy évvel ezelőtt, 2022. februárjában még 21,8 millió forint hitelt tudott felvenni hasonló konstrukcióban egy akkor még csak 351 ezer forintos átlagbérrel rendelkező polgár, amely összeg akkor még 22 négyzetméternyi budapesti lakás megvásárlására jelentett fedezetet.

Főkép forrása:
Freepik

Hirdetés

További cikkek