Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Folyamatosan nő a feszültség a Gázai övezetben és Libanonban

10perc.hu
2024. 10. 06.
Folyamatosan nő a feszültség a Gázai övezetben és Libanonban

Az izraeli hadsereg folytatja támadásait Gázában és Libanonban, miközben a Hezbollah rakétákkal és drónokkal támadja Izraelt.

Az izraeli hadsereg (IDF) intenzíven folytatja hadműveleteit mind a Gázai övezetben, mind Libanonban. Vasárnap légicsapásokat hajtottak végre Bejrútban és Gázában, miközben Libanonból újabb rakétákat és drónokat indítottak Izrael irányába.

Bejrúti légicsapások és a Hezbollah válaszai

Az izraeli légierő célzott csapásokat mért Bejrútban a Hezbollah fegyverraktáraira és más katonai célpontokra. A Hezbollah, amelyet Irán támogat, az elmúlt napokban fokozta támadásait, és rakétákat indított Izrael északi része ellen. A katonai szóvivő megerősítette, hogy a támadás előtt figyelmeztették a civileket, lehetőséget biztosítva számukra a biztonságos elvonulásra.

Vasárnap a légvédelmi szirénák újra megszólaltak Izrael északi területein, jelezve a folytatódó rakétatámadásokat. A Hezbollah korábban csak a határ menti településeket vette célba, ám most két rakétát indítottak Haifa környékére is, melyek óvóhelyekre kényszerítették a lakosságot Haifa körzetében és a délebbi Saron-vidéken. Az IDF szerint a rakétákat sikeresen elfogták.

A Hamász visszatérési kísérletei a Gázai övezetben

Az IDF a Gázai övezet északi részén folytatott hadműveletei során a Hamász megerősödését próbálja megakadályozni. Az izraeli katonai rádió jelentése szerint hírszerzési információk alapján a Hamász kísérletezik a terrorista infrastruktúrák helyreállításával, ezért az izraeli csapatok célzott támadásokat indítottak lőszerraktárak, földalatti létesítmények és katonai építmények ellen. A légierő is aktívan részt vett a hadműveletekben, amelyek során több tucat célpontot semmisítettek meg.

Az IDF közleménye szerint bővítik a "humanitárius zónát" a Gázai övezet északi részén, ahová az elmenekült civilek menedéket találhatnak. Noha ezeket a területeket biztonságosnak minősítik, időnként itt is történnek támadások.

Civilek a célkeresztben – ellentétes jelentések a veszteségekről

A Hamász tájékoztatása szerint a Gázai övezet közepén fekvő Dir al-Balahban történt izraeli légicsapásban huszonnégy ember vesztette életét, köztük civilek is. Az elmúlt két napban az izraeli támadások huszonhét épületet értek el, beleértve iskolákat és menekülttáborokat. Az izraeli hadsereg állítása szerint ezeken a helyeken Hamász harcosok tevékenykedtek, ezért váltak célpontokká.

Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek