Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

25 milliárd dolláros bírságot követelnek a Boeing balesetek áldozatainak családjai

10perc.hu
2024. 06. 20.
25 milliárd dolláros bírságot követelnek a Boeing balesetek áldozatainak családjai

A 25 milliárd dolláros büntetést több repülőgép-szerencsétlenség áldozatának családja követeli a Boeingtől.

A két Boeing 737 Max repülőgép-szerencsétlenség áldozatainak családjai rekordösszegű, 24,8 milliárd dolláros bírságot követelnek, és büntetőeljárást indítanának "az USA történetének leghalálosabb vállalati bűncselekménye" miatt. A családok ügyvédje, Paul Cassell szerint az összeg indokolt és egyértelműen megfelelő, tekintettel a Boeing bűntetteinek hatalmas emberi veszteségeire - közölte a BBC.

Az amerikai kormánynak felelősségre kellene vonnia a vállalat vezetőit, akik a 2018-ban és 2019-ben történt két szerencsétlenségben 346 ember halálát okozták. A Boeing vezérigazgatója, Dave Calhoun a kongresszus előtt bocsánatot kért a fájdalomért, amit okoztak. Két 737 Max típusú repülőgép veszett oda különálló, de szinte azonos balesetekben, amelyekben 346 ember vesztette életét. 2018 októberében a Lion Air járatának 189 utasa halt meg, amikor a repülőgép 13 perccel a felszállás után a Jáva-tengerbe zuhant. 2019 márciusában az Ethiopian Airlines járata hat perccel a felszállás után zuhant le, 157 ember vesztette életét.

Mindkét balesetet a hibás repülésirányító rendszerek okozták. Calhoun elismerte, hogy a vállalat hibákat követett el, és tanult a múltból.

Az igazságügyi minisztérium fontolgatja, hogy újraindítja-e a Boeing ellen 2021-ben emelt büntetőjogi vádat. A Boeing egy korábbi egyezség keretében elismerte, hogy félrevezette a légiközlekedési hatóságokat a 737 Max bizonyos aspektusait illetően, és ígéretet tett egy új megfelelési rendszer létrehozására a csalások felderítésére és megelőzésére. Az egyezséget megsértették, amikor az Alaska Airlines egyik januári járatán egy 737 Max repülőgépről lerepült egy ajtópanel. Az igazságügyi minisztériumnak július 7-ig kell döntenie az ügy megújításáról. Cassell szerint ügyfelei azt javasolják, hogy a jövőbeni bírság egy részét a vállalat biztonsági és megfelelőségi intézkedéseinek független felügyeletére fordítsák.

A kongresszusi meghallgatáson az áldozatok családtagjai is részt vettek, és szeretteik fényképeit tartották a magasba. Zipporah Kuria, akinek édesapja 2019-ben halt meg egy Boeing 737 MAX 8-as repülőgép lezuhanásakor, elmondta:

"Angliából repültem Washingtonba, hogy személyesen halljam, mit mond a Boeing vezérigazgatója a szenátusnak és a világnak a vállalatnál végrehajtott biztonsági fejlesztésekről. Emellett továbbra is sürgetem az amerikai kormányt, hogy a Boeinget és a vállalat vezetőit vonják büntetőjogi felelősségre a 346 ember haláláért. Nem nyugszunk, amíg nem lesz igazságszolgáltatás."

Az esetről korábban itt írtuk meg.

Főkép forrása:
Northfoto
Címkék:
#Baleset

Hirdetés

További cikkek