392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Tűz ütött ki Koppenhága egyik leghíresebb épületében

10perc.hu
2024. 04. 16.
Tűz ütött ki Koppenhága egyik leghíresebb épületében

A tűz okát egyelőre nem lehet tudni.

Kopenhagen ikonikus nevezetessége, a régi tőzsde épülete pusztító tűzvész áldozata lett, melynek során a torony is beszakadt. A lángok elől festményeket és történelmi ereklyéket mentettek ki a tűzoltók és a civilek. A tűzesetet járókelők figyelték, majd végignéztékk, ahogy a lángok körülveszik az épület 56 méter magas, sárkányfark alakú tornyát, mielőtt az összeomlott és az utcára zuhant. Közülük többen is csatlakoztak a tűzoltókhoz, hogy beszaladjanak az égő épületbe és kimenekítsék a lángok elől a reneszánsz festményeket és más tárgyakat - közölte a CNN.

Dánia miniszterelnök-helyettese, Troels Lund Poulsen a tűzvészt "saját Notre Dame-pillanatunknak" nevezte, utalva a párizsi katedrális tetőzetét és tornyát pusztító tűzvészre, mely öt évvel ezelőtt, szinte napra pontosan történt.

A tűz kedd reggel 8:30 körül keletkezett helyi idő szerint - nyilatkozta a CNN-nek a Koppenhágai Tűzoltóparancsnokság egyik vezetője. Röviddel 11 óra előtt a tűz már az épület felét elpusztította.

"Megpróbáltunk megmenteni sok történelmi festményt és a történelmi bútorokat, amelyek az épületben voltak" - mondta a CNN-nek Jakob Vedsted Andersen, a Koppenhágai Tűzoltó- és Mentőszolgálat ügyvezető igazgatója. Hozzátette, hogy "még túl korai" lenne spekulálni a tűzvész okáról.

A Koppenhágai Rendőrség arra kérte az embereket, hogy kerüljék a helyszínt, és eddig nem jelentettek személyi sérüléseket.

Amikor a tűz elkezdődött, emberek tartózkodtak az épületben, de őket mind evakuálták - mondta a rendőrség szóvivője, hozzátéve, hogy katonák is a helyszínen tartózkodnak a tűzoltási munkálatok támogatására. "Egy darab dán történelem lángol" - mondta Mette Frederiksen miniszterelnök, az épület kulturális örökségét "pótolhatatlannak" nevezve.

A Børsen épület a 17. század óta a dán üzleti élet központja. A régi tőzsde - amely csak néhány percnyi sétára található a Christiansborg-palotától - 1625-ből származik. Holland reneszánsz stílusban épült IV. Christian király kérésére, és nemrégiben felújításon esett át, homlokzatát állványzat és védőburkolatok borították.




Főkép forrása:
Jorge Láscar/Flickr
Címkék:
#Baleset

További cikkek