Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Kártérítést fizet a Boeing az Alaska Airnek

10perc.hu
2024. 04. 05.
Kártérítést fizet a Boeing az Alaska Airnek

A Boeing 160 millió dollárt fizetett az Alaska Air légitársaságnak a januári, drámai repülőgép-ajtó kitörést követő veszteségek ellentételezésére.

Az Alaska Air közleménye szerint a pénzösszeg az év első három hónapjában elszenvedett nyereségkiesést fedezi, és a következő hónapokban további kifizetésekre számítanak.

A hatóságok ideiglenesen leállították a Boeing 737 Max 9 típusú repülőgépek közel 200 példányát, miután az egyik Alaska Air járatról felszállás után nem sokkal leesett az ajtódugó. Több ezer járatot töröltek.

Azonban egy ügyvédi iroda, amely az Alaska-járat néhány utasát képviseli, bírálta a lépést. "Úgy tűnik, a Boeing számára sürgetőbb és fontosabb kifizetni azokat, akiknek a vállalati nyeresége forog kockán, de nem azokat, akiknek az élete forgott kockán és majdnem elveszett" - mondta Daniel Laurence, a Stritmatter Ügyvédi Iroda partnere.

A légitársaságoknak most a szállítási késésekkel kell szembenézniük, mivel a Boeing lelassította az új repülőgépek gyártását, hogy megpróbálja megoldani a gyártási és biztonsági problémákat.

Februárban a Ryanair figyelmeztette az utazókat, hogy a késések miatt magasabb jegyárakra kell számítaniuk. Az United Airlines, amely szintén figyelmeztette a befektetőket a leállítás miatti anyagi csapásra, nemrégiben arra kérte pilótáit, hogy önként jelentkezzenek fizetés nélküli szabadságra a szállítási változások miatt.

Januárban az Alaska légitársaság körülbelül 150 millió dolláros veszteséget jelzett előre. "Bár a baleset és a 737-9 MAX leállítása után némi visszafogást tapasztaltunk a foglalásokban, a február és március is meghaladta az eredeti, a leállítás előtti várakozásainkat" - nyilatkozta a légitársaság.

A Boeing nem kommentálta az ügyet, de az év elején figyelmeztetett arra, hogy az év első három hónapjában legalább 4 milliárd dollárral többet tervez költeni a vártnál. A vállalat a januári 5-i vészhelyzet óta válságban van, amely során az Oregon állambeli Portlandból induló, Kalifornia felé tartó Alaska Airlines járatán utazók hajszálnyira kerültek a súlyos sérüléstől.

Az Amerikai Nemzeti Közlekedésbiztonsági Hivatal (NTSB) egy kezdeti jelentése arra a következtetésre jutott, hogy a négy, az ajtó biztonságos rögzítésére szolgáló csavart nem szerelték fel. A Boeingot most magával a balesettel kapcsolatban büntetőeljárás, valamint a fedélzeten tartózkodó utasok részéről indított jogi eljárások várják.

A vezérigazgató, Dave Calhoun múlt hónapban bejelentette, hogy az év végéig lemond, ő a legmagasabb rangú vezető, aki a válság nyomán távozik a vállalattól.

Calhoun lemondását korábban itt írtuk meg.

Főkép forrása:
Wikimedia Commons

További cikkek