Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Távozik a Boeing vezérigazgatója

10perc.hu
2024. 03. 25.
Távozik a Boeing vezérigazgatója

A vállalat szerint Dave Calhoun, a Boeing vezérigazgatója az év végéig távozik a repülőgépgyártótól.

A Boeing azt is közölte, hogy kereskedelmi légitársasági részlegének vezetője azonnal nyugdíjba vonul, míg elnöke nem indul az újraválasztáson - közölte a BBC.

A cég egyre mélyülő válsággal néz szembe, amikor egy Boeing 737 Maxból röviddel a felszállás után kirepült egy nem használt ajtó. Senki sem sérült meg, de a cég biztonsági és minőségellenőrzési szabványai újabb vizsgálat alá kerültek.

Calhoun 2020 elején vette át a vezérigazgatói tisztséget, miután az előző főnököt, Dennis Muilenburgot a cég történetének egyik legnagyobb botrányát követően leváltották. Öt hónapon belül két vadonatúj 737 Max típusú repülőgép veszett el szinte azonos balesetekben, amelyek 346 utas és személyzet életét követelték.

Calhoun ígéretet tett a Boeing "biztonsági kultúrájának" megerősítésére és a "bizalom újjáépítésére".

Idén januárban azonban egy használaton kívüli vészkijárati ajtó robbant le az Alaska Airlines új Boeing 737 Max típusú repülőgépéről, röviddel a portlandi nemzetközi repülőtérről való felszállás után. Az amerikai Nemzeti Közlekedésbiztonsági Hivatal első jelentése megállapította, hogy az ajtó biztonságos rögzítésére szolgáló négy csavart nem szerelték fel a repülőgépre. A Boeing a jelentések szerint büntetőjogi vizsgálatot folytat az incidens miatt, valamint a repülőgép fedélzetén tartózkodó utasok jogi lépéseket tesznek.

Calhoun úr hétfőn azt mondta: "A világ szemei rajtunk vannak, és tudom, hogy jobb vállalatként fogjuk átvészelni ezt a pillanatot".

A személyzetnek írt levelében az Alaska Airlines incidenst "vízválasztó pillanatnak" nevezte a Boeing számára, amelyre "alázattal és teljes átláthatósággal" kellett reagálnia. Azt mondta, hogy eredetileg azért vállalta a vezérigazgatói posztot, "mert a vállalatnak akkoriban példátlan körülményekkel kellett szembenéznie".

Főkép forrása:
Wikimedia Commons

További cikkek