Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Kiderült, mi okozhatta a gázai kórház felrobbanását! - FRISSÍTVE

10perc.hu
2023. 10. 24.
Kiderült, mi okozhatta a gázai kórház felrobbanását! - FRISSÍTVE

A CNN az elemzés során több szakértőt is megkérdezett, és arra jutottak, hogy valóban egy meghibásodott rakéta okozhatta a tragédiát.

A CNN oknyomozást végzett azzal kapcsolatban, hogy mi okozhatta a gázai Al-Ahli kórházban történt robbanást. Az elemzés során több szakértőt is megkérdeztek, és arra jutottak, hogy valóban egy meghibásodott rakéta okozhatta a tragédiát - írja az Index.

Azt írták, a robbanás utáni állapotokról többtucatnyi felvétel került fel a közösségi médiába. Ezek alapján, valamint a helyszíni (szabadúszó) fotósuk által készített képek és a műholdas felvételek alapján arra lehet következtetni, hogy valóban egy meghibásodott rakéta miatt robbant a kórház.

A szakértők szerint a rakéta vélhetően még a levegőben felrobbant, azonban egy része a kórház területén csapódott be. A CNN szerint ezt a teóriát erősíti meg az is, ami az al-Dzsazíra élő helyszíni videófelvételén volt látható, ahol feltételezhetően az látszik, hogy egy Gázából kilőtt rakéta villan egyet az égbolton, és pár másodperccel később történik két robbanás Gáza városában.

Ugyanakkor a felvételek alapján azt nem tudták biztosra mondani, hogy valóban van kapcsolat a levegőben látható villanás és a földi robbanások közt, hiszen egy levegőben meghibásodott rakéta röppályáját jóformán lehetetlenség kiszámítani.


Valóban egy meghibásodott rakéta miatt robbant a kórház    Fotó: Al Jazeera


"Szerintem ez történt: a rakéta meghibásodott, és nem egy darabban zuhant le. Valószínűleg már a levegőben darabokra esett valami miatt, és a szerkezetének nagy része az Al-Ahli kórház parkolójában landolt. Akkor a megmaradt üzemanyag begyulladt, begyújtotta az autókat és a kórház területén található üzemanyagot, és ez okozta a nagy robbanást, amit láthattunk" – mondta a CNN-nek egy német rakétaszakértő, Markus Schiller, aki korábban a NATO és az Európai Unió elemzőjeként is dolgozott.

Hasonló véleményen volt a többi szakértő is, akik azt is megjegyezték, hogy a robbanás helyszínén látott károk egyáltalán nem izraeli légicsapásra utalnak. A szakértők szerint arra nincsen bizonyíték, hogy az izraeli Vaskupola rakétavédelmi rendszer okozhatta a rakéta felrobbanását. Izrael a saját közlése szerint a Vaskupolát nem használja Gáza területén.

Mindezek mellett a CNN is megjegyzi azt, hogy az eddig látott bizonyítékok alapján nem lehet minden kétséget kizáróan kijelenteni, hogy valóban egy meghibásodott rakéta okozta a tragédiát. A helyi fotók egyikén sem láthatóak például a robbanószer maradványai – amelyekre nagy szükség lenne ahhoz, hogy végleg eldőljön a kérdés –, és ennek a hiánya jelzésértékű lehet.

"Amikor egy lehetséges háborús bűnt vizsgálok, az első dolgom az, hogy megpróbálom megtalálni és azonosítani a fegyver maradványait. A fegyver mindent elmond arról, hogy ki és hogyan cselekedett. Sosem láttam még példát arra, hogy ennyire ne jelenjen meg semmi a fegyver maradványairól. Húsz évig vizsgáltam háborús bűnöket, többek közt három gázai háborúban is, és ez az első alkalom, amikor semmilyen fegyvermaradványt nem láttam" – mondta erről a CNN-nek Marc Garlasco korábbi biztonságpolitikai elemző, aki az ENSZ keretein belül vizsgált háborús bűnöket.


A 79 éves Nurit Cooper (Yitzhak) és Yocheved Lifshitz családját hétfőn értesítették arról, hogy kiszabadultak a Hamász fogságából   Fotó: Al-Qahera


Mindeközben a Hamász újabb két, idős túszt engedett szabadon katari közvetítésnek köszönhetően. Egyelőre kórházban van, de egyébként nem esett bántódása Yocheved Lifshitznek, annak a 85 éves asszonynak, akit a Hamász hétfőn szabadon engedett a foglyok közül – írja a BBC. „Az ápolók éppen beszélgetnek vele, azt mondják, hogy nagyon éles eszű, és nagyon szeretné megosztani az információkat az olyan túszok családjával, akikkel együtt volt” – mondta az asszony lánya, Sharone Lifshitz a BBC-nek.

Az idős asszonyt egy másik idős nővel együtt rabolták el Nir Oz kibucban lévő otthonukból. Elmondása szerint a terroristák motoron vitték el.  „Feltettek a motorra, oldalt ülve, hogy ne essek le, az egyik elölről, a másik hátulról fogott közre. Átkeltek a határkerítésen a Gázai övezetbe, és először Abesan városában tartottak fogva, ami Be'eri közelében van. Ezután nem tudom, hová vittek”mondta

Szabadon bocsátásakor egy videófelvétel is készült Lifshitzről, amint kezet fogott az egyik túszejtővel. Az idős asszony megköszönte hogy elengedték, ami lánya szerint nagyon jellemző rá. 

A 79 éves Nurit Cooper (Yitzhak) és Yocheved Lifshitz családját hétfőn értesítették arról, hogy kiszabadultak a Hamász fogságából. A férjeiket továbbra is a Gázai övezetben tartják fogva. A Lifshitz család azt nem tudja, pontosan hol lehet az idős családfő, miután őt máshol tartották fogva, mint a feleségét. Sharona Lifshitz szerint az édesapja törékeny egészségi állapotban volt, de Yocheved Lifshitztől azt hallották, hogy a túszokkal lehet orvos is, így reménykednek benne, hogy az idős férfi ép és egészséges.

Azt mondja, apja elkötelezett híve volt a békés együttélésnek, állítólag sokat tett a helyi palesztinok jogaiért is. „Jól beszél arabul, így nagyon jól tud kommunikálni az ottani emberekkel. Sok embert ismer Gázában. Szeretném azt hinni, hogy rendben lesz”mondta lánya.

Főkép forrása:
X (Twitter)

További cikkek